Доступність посилання

ТОП новини

Гендиректор «Майкрософт-Україна»: Євромайдан – це фантастика


Гендиректор «Майкрософт-Україна»: Євромайдан – це фантастика
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:16:53 0:00
Київ – Народ України вже перейшов на інший рівень, ніж політики усіх таборів. Бо Євромайдан підвищив самосвідомість, самооцінку людей та їхнє розуміння своєї ролі і своїх прав. Про це в ефірі програми «Молодь плюс» сказав генеральний директор «Майкрософт-Україна» Дмитро Шимків, який взяв відпустку, щоб працювати на Майдані. Також він розповів, чому не можна злити середній клас і як Євромайдан впливає на скептиків.

– Я працюю в компанії Microsoft. І вечір або вихідний – це мій власний час, і я можу використовувати його як завгодно. Протягом тривалого часу я приходив на Мадан після роботи, бо це моя громадянська позиція. Однак після ночі з 10 на 11 грудня я прийшов на роботу, зібрав команду й написав заяву про відпустку. Бо не можна перебувати на робочому місці, оскільки я офіційна особа, і в той же час бути на Майдані.

Причина? Для мене права й свободи громадян є дуже важливими. Поза межами політичного контексту, вони повинні бути захищені. Люди мають право висловлювати свою власну думку, збиратися мирно і говорити про це, і не можуть ніякі силові структури агресивно, ще й вночі, припиняти волевиявлення громадян.

Наскільки важко було наважитися і публічно заявити про власну позицію? Це ж, як мінімум, кар’єрний ризик для обличчя корпорації?

Компанія розуміє, що її працівники є громадянами. І в них є права
– Корпорація є аполітичною організацією, і ми це заявляємо і неодноразово заявляли, моя особиста позиція не збігається з позицією корпорації. Вона співпрацює з різними організаціями. В Україні – з державою, недержавними організаціями, з Росією, США, європейською спільнотою і купою країн у світі. Тобто, жодним чином компанія не долучена до політичного процесу. Але компанія розуміє, що її працівники є громадянами. І в них є права. І я можу висловлювати свою особисту точку зору.

Я просто написав на Facebook, що тимчасово складаю повноваження генерального директора і йду на Майдан підтримати своїх співвітчизників. О шостій вечора подзвонили знайомі і сказали: «Ти в курсі, що ти уже на телебаченні?».

– Як менеджер, як Ви оцінюєте якість самоорганізації Майдану?

Майдан показав, яким є український народ. Рівень самоорганізованості значно підвищив рівень самосвідомості й самооцінки людей
– Це фантастика! Я вважаю, що Майдан показав, яким є український народ (тут були всі верстви населення, різного віку, віросповідання). Мене вражав кожен момент, що я бачив на Євромайдані. Зі мною прибирав сніг священик, колишній офіцер у військовій формі, дівчата, студенти, люди похилого віку. І ніхто нікому не каже, що робити, куди робити і як робити – люди беруть і прибирають.

Мої знайомі – відомі юристи, підприємці працювали тривалий час на кухні, ми відпрацьовували день і потім приходили працювали на Майдані. Цей рівень самоорганізованості значно підвищив рівень самосвідомості й самооцінки людей.Народ перейшов на інший рівень самосвідомості й самооцінки розуміння своєї ролі і своїх прав.


Хтось порівнює Євромайдан із Січчю, хтось із Новгородським віче або з Афінами. У всіх цих прикладах є вільна людина, а вільна людина має право вільно висловлювати свою точку зору, і ніхто не обмежує це право. І це круто, коли в народу є розуміння цього права.Причому тут усі верстви населення. Це не лише люди, які мають вищу освіту, це і заводські працівники. Я вважаю, що Майдан – це саме та платформа, де люди говорять: «Я маю право». І допомагають іншим, і важливо, що це ненасильницький протест.

У момент загрози чи будь-якого тиску люди виражали любов один до одного, таку християнську любов.У повсякденному житті ми залищаємося скептиками, а Євромайдан нам доводить, що ми є люди.

– Чи можна це вже вважати протестом українського середнього класу (чи це ми видаємо бажане за дійсне)?

– Протягом 20 років незалежності поступово формувався середній клас. Спочатку були події 2004-го, коли середній клас позбавили права голосу.

Ми отримали тоді щеплення не від а за свободу слова. Те, що відбулось сьогодні – це знов-таки люди, які займаються бізнесом. Це люди, які мають таку важливу характеристику – вони є вільними людьми, вони вже взяли відповідальність за себе і своїх рідних, вони заробляють гроші, не працюючи на когось, створюють власний бізнес і дають роботу іншим. Це відповідальність висока за когось і це вміння розуміти, що я відповідаю за своє життя і за чуже життя. Плюс підприємливість, вміння придумувати, бачити можливості. І коли виникає ситуація, коли таким людям із досвідом говорять: обмежте власне право мислити або висловлюватися – ці люди кажуть «ні!».

– У що може трансформуватися Євромайдан?

– Віче та Майдан вже створили історію. Світову. Сам факт кількості людей, які вийшли сказати своє слово, це важливо. Це історія. Це вираз точки зору народу. У що це може перетворитися – тут є дуже багато форматів. Також люди можуть розійтися. Може відбутися маргіналізація, хтось спробує з політиків скористатися цим.

Майдан і народ України перейшли на інший рівень, ніж наші політики будь-яких таборів. Народ став розумнішим. Я сподіваюся, що люди не дозволять себе використовувати. У Майдану, як у живої істоти, є до цього імунітет.

Ви не могли не звернути увагу на технологічність Майдану? Що нового вніс в інформаційну сферу Майдан?

– Все, що відбувалося, відбувалося завдяки технологіям. Це мобільність, соціальні мережі та хмарні технології. Майдан виник завдяки цим технологічним трендам. Подивіться на кількість фотографій і на що вони зроблені – на мобільний. Як залучалися люди – це соціальні мережі. До речі, цього не було в 2004 році. А коли ми говоримо про хмарні технології – вони дозволили існувати вільним медіа. Ми маємо кібератаки і на вільні медіа, і на держструктури. І в тому, і в тому випадку це є протизаконні дії, і цього не повинно бути. Але саме хмарні технології дозволили незалежним медіа мовити в прямому ефірі,
незважаючи на будь-які дії хакерських організацій.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG