Доступність посилання

ТОП новини

Закон про «амністію» учасників протестів стосується і міліції – регіонал


Володимир Олійник
Володимир Олійник
Регіонал Володимир Олійник заявляє, що ухвалений парламентом і підписаний президентом закон «Про усунення негативних наслідків й недопущення переслідувань і покарання осіб щодо подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань» поширюється також і на міліціонерів.

«Там виділено дві категорії: учасники акцій протесту (співробітники міліції не можуть бути учасниками акції)... А далі там використано таке словосполучення: учасники акцій протесту і масових заходів», – сказав народний депутат у коментарі агентству «Інтерфакс-Україна».

За його словами, правоохоронців можна зарахувати до учасників саме масових заходів: «До учасників масових заходів належить міліція, інші громадяни, які не є учасниками офіційних акцій».

Водночас, як повідомляє прес-служба Партії регіонів, депутат заявив, що закон недосконалий: у ньому не враховано Кримінальний процесуальний кодекс і закон про амністію.

Крім того, він заявив, що учасники акцій протесту можуть бути притягнуті до відповідальності, якщо не звільнять приміщення і продовжать порушувати закони після набуття чинності цим законом.

«Захопили приміщення. Якщо взяли амністію, будь ласка, звільніть приміщення, і ніякої відповідальності. Якщо ви продовжуєте утримувати чуже майно або приміщення (тобто продовжуєте цей злочин), безумовно, будуть притягатися до відповідальності», – сказав Олійник.

19 грудня Верховна Рада ухвалила закон, що передбачає звільнення від відповідальності осіб, які були учасниками акцій протесту з 21 листопада до дня набуття чинності закону. Закон також визначає, що всі кримінальні провадження проти учасників акцій, відкриті з 21 листопада, підлягають закриттю, а особи – звільненню. Крім того, ці люди вважаються несудимими.

За цим законом, нові кримінальні провадження і провадження стосовно вчинення адміністративних правопорушень не можуть бути відкриті стосовно акцій протесту і масових заходів у період з 21 листопада і до дня набуття чинності цього закону. Вчора президент підписав цей закон. Юридично документ набуде чинності після опублікування.
XS
SM
MD
LG