Доступність посилання

ТОП новини

В’ячеславу Чорноволу сьогодні виповнилося б 76 років


Погруддя В'ячеславу Чорноволу, Івано-Франківськ, 24 грудня 2013 року
Погруддя В'ячеславу Чорноволу, Івано-Франківськ, 24 грудня 2013 року
Лідерові Народного руху України В’ячеславу Чорноволу сьогодні виповнилося б 76 років. Його пам’ять вшанували у багатьох містах України, зокрема, у Києві, Львові, Івано-Франківську.

Традиційне віче біля погруддя Герою України, багатолітньому політв’язню, народному депутату України трьох скликань, голові Народного руху України В’ячеславу Чорноволу в центрі Івано-Франківську, на початку вулиці, що носить його ім’я, розпочалося з покладання вінків.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, в урочистому вічі з нагоди 76-ї річниці від дня народження Чорновола взяли участь представники обласної і міської влади, громадських і політичних партій, соратники Чорновола по становленню Народного руху України на Прикарпатті.

За словами заступника міського голови Івано-Франківська Михайла Вереса, «рух шістдесятників – то був рух опору за Україну, за рідну мову, за повернення правдивої її історії, за те, щоб Україна була вільною».

Він наголосив, що є багато спільного між тим рухом і теперішніми подіями, коли українці виступили за європейський вибір.

«Людиною, яка ніколи не зраджувала», назвав В’ячеслава Чорновола голова крайової організації Народного руху України Ігор Шумега. І додав, що «він ніколи не принижувався, мав абсолютну самовіддачу, самодостатність і в певний час став на захист та створення української держави». Ігор Шумера додав, що «він міг стати нашим Месією, він міг змінити історію України, але не всі його зрозуміли».

Урочистості також відбулися у селі Шешори Косівського району. Саме у цьому селі навесні 1964 року В’ячеслав Чорновіл на відкритті пам’ятника Тарасові Шевченку проголосив звернення до українців, де були слова «вкраїнці, люди, щоб ви розуміли: кайдани в нього, кайдани в нас», що стали відкритим закликом до боротьби проти імперського режиму.

Після віче біля пам’ятника Тарасові Шевченку у Шешорах сьогодні освятили пам’ятну дошку на честь В’ячеслава Чорновола, встановлену на місцевій школі, яка носить ім’я Героя України.

В’ячеслав Чорновіл народився 24 грудня 1937 року. Він загинув під час автокатастрофи на Київщині напередодні президентських виборів 1999 року.
XS
SM
MD
LG