Доступність посилання

ТОП новини

«Єврокатастрофа» стала підсумком року закордонної політики України – експерти


Київ – Головування України в ОБСЄ пройшло на високому рівні, непідписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС не є провалом, а поглиблення співробітництва з Росією і Китаєм – це визначний успіх української дипломатії. Так охарактеризував міністр закордонних справ Леонід Кожара підсумки дипломатичного року-2013. Щоправда, незалежні експерти дотримуються протилежної думки.

На підсумковій прес-конференції журналісти очікували почути від міністра закордонних справ Леоніда Кожари аналіз причин непідписання угоди про асоціацію з Євросоюзом і різкого розвороту Києва у напрямку Росії. Натомість почули доволі несподівані речі: так, відмову України підписувати угоду про асоціацію з ЄС у Вільнюсі Кожара не вважає провалом, ба більше – за його словами, порозуміння Києва і Москви зміцнило позиції України на переговорах із європейськими партнерами.

Провал був би, якби Україна підписала угоду про асоціацію з ЄС у Вільнюсі
Леонід Кожара
«Провал був би, якби Україна підписала угоду про асоціацію з ЄС у Вільнюсі. Економічні умови не дозволяли Україні підписати цей документ. На сьогоднішній день, я вважаю, Україна перебуває у більш сприятливих умовах, ніж до Вільнюса. Непідписання угоди про асоціацію дозволило нам проводити надалі переговори з Росією, і ми вже бачимо позитивні результати цих переговорів», – сказав міністр.

Окрім поглиблення співпраці з Росією, на думку очільника МЗС, справжнім проривом у зовнішній політиці України є поліпшення торговельно-економічних стосунків з Китаєм. Цьогорічний візит президента Віктора Януковича до КНР стимулював китайських інвесторів активніше співпрацювати з Україною, зазначив Кожара.

Китай стає одним з основних споживачів агропромислового сектору України
Леонід Кожара
«Китай став другим торговельним партнером України за обсягами торгівлі, було ухвалено 13 українсько-китайських двосторонніх документів. Було домовлено про реалізацію стратегічних проектів. Китай стає одним з основних споживачів агропромислового сектору України. Китай здійснюватиме в Україні великі інфраструктурні та промислові проекти», – розповів Кожара журналістам.

Відбувся відкат України у радянське минуле – експерт

Незалежні експерти оптимізму керівника української дипломатії Леоніда Кожари не поділяють. Так, фахівці Комітету економістів та Асоціації фермерів вважають, що відмова від створення зони вільної торгівлі з ЄС і нарощування співпраці з євразійським ринком загальмує реформування і технічну модернізацію української економіки. Це також ускладнить вихід українських виробників на європейський ринок, враховуючи митні й тарифні проблеми, українську корупцію тощо.

Київський політолог Дмитро Крикун вважає, що відмова України від підписання угоди про асоціацію з ЄС загальмує її економічний розвиток. Ба більше , на думку експерта, можна говорити про відновлення системи економіки радянських часів.

Відмова від асоціації з Євросоюзом – це відкат України у радянське минуле, це зупинення будь-яких реформ
Дмитро Крикун
«Відмова від асоціації з Євросоюзом – це відкат України у радянське минуле, це зупинення будь-яких реформ, у тому числі реформ економічних. Міністр Кожара видає бажане за дійсне: всі розрахунки всіх авторитетних економістів (Віктора Пинзеника, Андрія Новака та інших) говорять про те, що економічно Україна однозначно би виграла, якби країна підписала угоду про асоціацію з Євросоюзом».

А дипломат, публіцист і громадський діяч Юрій Щербак вважає, що ознакою дипломатичного року-2013 стала катастрофа на європейському напрямку, у чому, щоправда, винні не дипломати, а влада.

Титанічні зусилля пішли на марно у зв’язку з тією єврокатастрофою, яку Україні влаштувала влада
Юрій Щербак
«Усі титанічні зусилля українських дипломатів й української дипломатії в цілому, які нас приводили на шлях євроінтеграції, пішли на марно у зв’язку з тією єврокатастрофою, яку Україні влаштувала влада», – зауважив Щербак у розмові з Радіо Свобода.

Юрій Щербак не упевнений, що Києву вдасться поновити переговори з Євросоюзом у новому році, як обіцяє Кожара. На думку Щербака, надто гіркий осад залишили дії і вчинки української влади в європейських політиків у році, що минає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG