Доступність посилання

ТОП новини

Луценко: закон про «амністію» мітингувальників – спроба відмахнутися від тиску Заходу


Юрій Луценко
Юрій Луценко
Колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко каже, що не покладає сподівань на закон «Про усунення негативних наслідків й недопущення переслідувань і покарання осіб щодо подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань».

«Сподіватися на амністію від злочинної влади – добре, написали вони, що по сьогоднішній день все прощають. А з завтрашнього дня почнеться знову. Адже Майдан не збирається розходитися. Ми будемо діяти точно так, як діяли до цього. Ми будемо діяти і далі», – сказав лідер руху «Третя Українська республіка» в ефірі Радіо Свобода.

За його словами, цей закон є «лише намаганням Януковича і компанії відмахнутися від тиску Заходу, який погрожує фінансовими санкціями до конкретних олігархічних сімей». «І більше нічого. Більше нічого! Ніякої гуманності до людей цей закон не має на меті. Саме тому спеціалісти оцінюють його, як не зовсім досконало виписаний», – сказав Луценко.

19 грудня Верховна Рада ухвалила закон, що передбачає звільнення від відповідальності осіб, які були учасниками акцій протесту з 21 листопада до дня набуття чинності закону. Закон також визначає, що всі кримінальні провадження проти учасників акцій, відкриті з 21 листопада, підлягають закриттю, а особи – звільненню. Крім того, ці люди вважаються несудимими.

За цим законом, нові кримінальні провадження і провадження стосовно вчинення адміністративних правопорушень не можуть бути відкриті стосовно акцій протесту і масових заходів у період з 21 листопада і до дня набуття чинності цього закону. Вчора президент підписав цей закон. Юридично документ набуде чинності після опублікування.

Водночас вчора член Ради суддів України, заступник голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Павло Гвоздик заявив, що цей закон «не може бути застосований на практиці ні правоохоронними органами, ні судом через відсутність в законодавстві механізмів його реалізації».
XS
SM
MD
LG