Доступність посилання

ТОП новини

Любомир Гузар стане героєм першого в Україні інтерактивного фільму


Кардинал Любомир Гузар
Кардинал Любомир Гузар
Київ – Кардинал УГКЦ Любомир Гузар стане героєм першого в Україні інтерактивного фільму. Документальний проект під назвою «Любомир» складатиметься з двох частин: повнометражного документального фільму і частини у жанрі веб-документарі – коли на спеціальній веб-платформі можна буде спостерігати за створенням фільму, переглядати окремі його епізоди і навіть брати у ньому участь фінансово.

Коли кардиналу УГКЦ Любомиру Гузару розповіли про ідею зняти про нього документальний фільм, він жартома відповів: «Дайте спокій, хто це таке дурне придумав?» – пригадує автор ідеї і сценарист проекту Леся Харченко. Проте документальний проект «Любомир», який вона з колегами запланувала втілити, стане відеоверсією мемуарів, які Любомир Гузар зараз пише.

«Теми, які ми хочемо підняти, це передусім феномен його особистості, це тема морального лідерства і, мабуть, найважливіше: ким він є для України? Звідки він взявся в такому метафізичному розумінні? Чи є він чимось чужорідним, випадковим, що прийшло ззовні, чи він є органічним носієм традиції в Україні? У нас невідомо, наприклад, що він їздив у Європарламент і виступав там двічі, і який фурор він справив на євродепутатів», – розповідає вона.

До проекту вже приєднались: племінниця кардинала з Канади, яка веде сімейний архів, відомий релігієзнавець Віктор Єленський і композитор Валентин Сильвестров. Відтак географія зйомок міститиме не лише Україну, а «цілий світ», додає Леся Харченко.

«Ми б хотіли відвідати Канаду – середовище блаженнішого, де живуть його родичі. Там зібраний дуже великий архівний матеріал. Можливо, це буде і Америка, де він навчався, де є ще його однокурсники і люди, яких він дуже близько знав. Ми б дуже хотіли потрапити і до Ватикану», – розповідає про плани вона.

Сучасний формат веб-документального кіно дозволяє поєднати кіно і інтернет, пояснює продюсер проекту Павло Казанцев. Це дозволить кожному самостійно обирати послідовність і обсяг перегляду. У режимі реального часу, ще до появи повнометражного фільму, на веб-платформі з’являтимуться зібрані знімальною групою розповіді героїв, думки експертів, історичні довідки, архівні матеріали. І найголовніше, додає він, на цій платформі кожен охочий зможе надсилати власні матеріали (відео, фото), пропонувати локації для зйомок, теми для інтерв’ю, спілкуватися з авторами і також фінансувати зйомки фільму.

«Ці два проекти (документальний фільм і веб-платформа – ред.) будуть існувати паралельно, вони будуть доповнювати одне одного і ні в якому разі не дублюватимуться. Фінансування цього проекту – краудфандинг – це, на наш погляд, чесне визначення того, потрібен цей проект чи ні. Тобто, якщо люди хочуть це побачити, вони це фінансують, беруть у ньому участь. Це дуже чесно», – каже він.

Із 15 січня на сайті проекту буде доступна карта фільму. Скоріш за все, кажуть автори, вона виглядатиме як окремі предмети інтер’єру приміщення, в якому живе Любомир Гузар. Така іконка із зображенням предмету буде шляхом на окрему сторінку епізоду фільму. Наразі на сайті проекту вже є перший епізод – «Звернення», у якому глава УГКЦ Святослав (Шевчук) запрошує усіх «побачити велику людину поруч».

Перший епізод проекту «Любомир» під назвою «Звернення»


Прем’єра екранної версії проекту «Любомир» запланована на 24 серпня, День незалежності України. Слідкувати за проектом можна на веб-платформі www.lubomyr.net та у соцмережах. Доступним він буде також і в мобільних засобах.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG