Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті відкрили перший в Україні дитячий хоспіс


У місті Надвірна на Івано-Франківщині відкрили перше в Україні дитяче хоспісне відділення. Під нього відвели й обладнали кілька приміщень Надвірнянського будинку дитини, передає кореспондент Радіо Свобода.

За словами головного лікаря Галини Кузнєцової, наразі тут можуть перебувати 15 дітей з онкопатологією чи іншими невиліковними захворюваннями, при потребі – з кимось із батьків. Тут їх доглядатимуть, полегшуватимуть відхід у термінальних стадіях, а батькам надаватимуть «соціальний перепочинок».

Як зазначив директор департаменту охорони здоров’я обласної держадміністрації Роман Мельник, дитячий хоспіс облаштовували виключно на пожертви людей: зокрема, раніше цього року обласний телеканал проводив телемарафон з метою збору коштів, які зрештою витратили на ремонт приміщення й обладнання кімнат. Водночас голова області Василь Чуднов заявив, що влада має намір надавати підтримку відділенню.

Хоспіс – медичний заклад, який надає допомогу пацієнтам із тяжкими або невиліковними захворюваннями. Щороку на Прикарпатті хоспісної допомоги потребують близько 400 неповнолітніх пацієнтів з важкими або невиліковними хворобами.

Представник міжнародного фонду «Відродження» Ксенія Шаповал, яка також взяла участь у відкритті, зазначила, що донині паліативна допомога дітям у такому форматі не надавалася у жодному регіоні України.
XS
SM
MD
LG