Доступність посилання

ТОП новини

Єднаймося в бажанні миру – папа Римський Франциск


Київ – Ідея миру може обєднати людей у всьому світі, незалежно від віри та світоглядних переконань. Такий меседж закладений у різдвяному посланні папи Римського Франциска. Понтифік відслужив свою першу на папському престолі різдвяну месу. Він закликав до припинення насильства у Сирії, до порятунку дітей від експлуатації у збройних конфліктах як солдатів та до молитов за відновлення миру в гарячих точках Африки й Близького Сходу.

Папа Римський Франциск привітав вірян із Різдвом Христовим, що вже настало для римо-католиків і загалом для більшості християн. Минулої ночі він відслужив свою першу Різдвяну месу у Ватикані, на яку зібралися десятки тисяч людей. Очевидці говорять, що кількість людей була однією з найбільших за останні роки.

77-річний понтифік закликав людей, що зібралися на святкову відправу, «відкрити свої серця» і пам’ятати, що темрява панує там, де люди дбають лише про задоволення власних інтересів.

«Якщо ми любимо бога і наших братів, то ходимо у світлі, але якщо наші серця закриті, якщо нами керує гординя й брехня, а в наших діях переважає задоволення власних інтересів, то врешті всередині нас і навкруги нас – темрява», – звернувся папа Франциск до вірян.

«Просімо Господа, щоб звільнив сирійський народ від страждань» – понтифік

У середу, 25 грудня, папа також оприлюднив традиційне різдвяне послання Urbi et Orbi (у перекладі «Місту і світу»). Упродовж року глава Католицької церкви виголошує кілька таких послань, зокрема й з нагоди святкування Різдва та Великодня.

Звертаючись до міста (тобто Рима) та світу, понтифік зосередився на цінності миру та стражданнях людей у зонах конфліктів. Він говорив про біль дітей, жінок, літніх людей під час воєн та конфліктів.

Так, він закликав сторони громадянського конфлікту у Сирії припинити насильство, внаслідок якого від початку протистояння загинули десятки тисяч людей, закликав до досягнення «соціальної гармонії» у Південному Судані й до молитов за сприятливі результати у перемовах щодо миру між ізраїльтянами та палестинцями.

«Давайте й далі проситимемо Господа, щоб він звільнив сирійський народ від подальших страждань та допоміг сторонам конфлікту припинити насильство й забезпечити доступ для гуманітарної допомоги», – сказав понтифік.

Глава церкви, що налічує близько 1,2 мільярда вірян, також говорив про потребу в допомозі солдатам-дітям, у яких вкрали їхнє дитинство. Як відомо, в деяких країнах Африки у збройних конфліктах як бійців використовують неповнолітніх. Зокрема, понтифік згадав про Центральноафриканську Республіку, де владу захопили повстанці.

Папа Франциск не забув і про Україну

Папа Римський також наголосив, що він підтримує усіх тих, хто докладає зусиль до того, щоб цей світ став кращим. Він також переконаний, що саме ідея миру може об’єднати всіх: і тих, хто вірує в Бога, і тих, хто дотримується інших поглядів.

«Я закликаю і тих, хто не вірує в Бога, бажати миру. Долучайтеся до нас у вашому бажанні миру, що розкриває серце. Єднаймося – або в молитві, або в бажанні миру для кожного», – закликав папа Римський.

Понтифік молився й за сотні нелегальних мігрантів, які загинули у морських водах на шляху від Африки й Близького Сходу до Європи.

Папа Франциск, поміж іншого, уславився своєю простою манерою поводження та гарним почуттям гумору.

Впродовж останнього місяці він приділив особливу увагу й Україні. 25 листопада, у день святого священномученика Йосафата, глава Української греко-католицької церкви блаженніший Святослав (Шевчук) отримав дозвіл папи Франциска очолити урочисту літургію на головному престолі ватиканської базиліки Святого Петра, що є винятковим привілеєм.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG