Доступність посилання

ТОП новини

Влада Януковича втратила керованість? (Огляд преси)


Київ – Безкарність породжує нові злочини. Як наголошує газета «День», поки не буде дана остаточна оцінка резонансним справам минулого (Гонгадзе, Подольського, Єльяшкевича), з’являтимуться додаткові ганебні історії, в яких фігуруватиме влада. Напад і побиття журналістки та громадської активістки Тетяни Чорновол – результат цієї безкарності і відсутності нормальних правил у країні, наголошує видання. З одного боку, нині у президента вся влада в руках, він усе контролює, всіх призначає, тому все знає і за все має відповідати. З іншого боку, яка логіка в ескалації ситуації в країні? Хіба таку ціну треба платити, щоб її контролювати? Чи все-таки «знаменита вертикаль» не така вже і монолітна? А загострення політичної ситуації, окремі провокаційні речі останнім часом є свідченням зворотнього – країна малокерована. Конкретні приклади наводяться в статті «Влада ще монолітна чи втратила керованість?».

Московські домовленості не вигідні ні Україні, ні Росії, стверджує експерт тижневика «Країна». Він вважає, що Києву запропонували невигідну допомогу, навіть якщо вона виявиться єдиним засобом проти дефолту. Це не покращує ситуації принципово, бо в українського керівництва немає уявлення та програми реформування країни, наголошує дописувач. Уряд і Нацбанк просто затикають діри. Загрози відсуваються в часі, зростаючи при цьому за масштабом. Але якщо Україні московські угоди нічого доброго не принесуть, то для влади є вигода. Дешевий газ тимчасово підвищить конкурентоспроможність цілих галузей промисловості й покращить платіжний баланс. Янукович хапається за досягнуті домовленості, як той, хто тоне, за соломинку. Масові невиплати зарплат, пенсій і соцдопомоги могли б різко порушити рівновагу між Майданом і Банковою. Крім того, маневр у бік Росії відкриває новий простір для торгу із Заходом. Про зиски для Януковича та збитки для України від московських угод йдеться у рубриці «Проблема».

Останніми роками, через потурання влади, стали активно з’являтися нові виші, а їхні філіали поширились майже в усіх населених пунктах, пристосовуючи для цього будь-які приміщення, навіть квартири в житлових будинках, орендовані площі в ПТУ, школах та інших закладах. Однак замість знань, випускники таких закладів отримують папірці, нічого не варті на ринку праці, зате дорогі для кишень тих, хто оплачував навчання. Що протиставити цій лохотронівській практиці, яких змін потребує система освіти й науки, розповідає газета «Голос України».

На утилізацію старих автомобілів держава наступного року збирається витратити майже мільярд гривень. Величезні кошти підуть на будівництво підприємств з переробки використаного масла та інших автокомпонентів, а от про обіцяні компенсації автовласникам уряд чомусь «забув». Про причини цієї «забудькуватості» розповідає газета «Факти».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG