Доступність посилання

ТОП новини

Адмірал Кабаненко: мене позбавили доступу до держтаємниці так, щоб я не міг дізнатися, за що


Адмірал Ігор Кабаненко
Адмірал Ігор Кабаненко
В Окружному адміністративному суді Києва відбулося третє засідання у справі колишнього першого заступника начальника Генштабу Збройних сил України, адмірала Ігоря Кабаненка до СБУ щодо позбавлення його доступу до державної таємниці.

«Вся доказова база, на основі якої мене позбавили доступу до державної таємниці, – це один документ, складений в односторонньому порядку без присутності тих осіб, які мали б там бути. Адже існують відповідні імперативні норми стосовно присутності посадових осіб і незацікавлених осіб. Експертизу проводила посадова особа, яка не уповноважена була на це. Це проводилося швидко, без відповідного розслідування. Це нонсенс у правовій державі, тобто це такий досвід, який я вважав уже давно зужитим», – наголошує він.

Адмірал Кабаненко повідомив, що не може познайомитися із засекреченим актом, де викладені підстави для позбавлення його доступу до державної таємниці. «Тобто я не можу захищатися, тому що мене спочатку позбавили допуску, а потім прислали в Генеральний штаб цей акт. Мене позбавили певного права таким чином, щоб я не міг дізнатися, за що мене позбавили цього права», – сказав він.

Адмірал наголошує на тому, що його справа має суспільне значення, адже йдеться, за його словами, про права громадян на захист від незаконних дій державних структур. «Такі дії СБУ, коли вона виступає одночасно і як оперативний орган, і як слідчий, і як прокурор, і як суддя, і застосовує пожиттєвий захід, – це нонсенс, це незаконно», – заявив адмірал.

Суддя ухвалив рішення звернутися до СБУ, щоб адміралу Кабаненку та його адвокату надали допуск до державної таємниці для ознайомлення з документами у справі.

Наступне засідання у цій справі відбудеться 24 лютого 2014 року.

Восени в підрозділах Генштабу Збройних сил України провели перевірку стану охорони державної таємниці. За даними СБУ, під час перевірки «виявлено і задокументовано низку грубих порушень чинного законодавства у вказаній сфері з боку окремих посадових осіб Генерального штабу». Після цієї перевірки СБУ скасувала Ігореві Кабаненку доступ до державної таємниці.

Президент Віктор Янукович звільнив Ігоря Кабаненка в запас своїм указом від 10 грудня «за станом здоров’я з правом носіння військової форми одягу».
XS
SM
MD
LG