Доступність посилання

ТОП новини

Економісти прогнозують важкий рік країнам, які залежать від експорту


©Shutterstock)
©Shutterstock)
Під кінець року економіка Америки зростає найшвидшими за останні два роки темпами, Конгрес ухвалив бюджет і тим самим позбавив країну загрози ще одного закриття уряду. На ринку праці – теж позитивні новини.

Представник малого бізнесу Джон Арсенмеєр каже, якщо не буде політичної кризи – у 2014-му бізнес клімат покращиться.

«Рік може бути кращим за попередній, особливо, якщо не буде дурисвітства, яке ми бачили перед закриття уряду», – говорить експерт.

А от у Китаї економіка сповільнилась – зростає всього на 7 відсотків на рік. Для Китаю – це спад.

«Наступні два роки зростання буде повільнішим, втім навіть цього буде достатньо, щоб країни , які пов’язані з Китаєм стабільно зростали», – каже економіст Урі Дадуш.

У виграші можуть опиниться Камбоджа та Японія, а от для Європи – хороших новин немає. Європейська комісія прогнозує збільшення безробіття у 18-ти країнах єврозони і уповільнення зростання. Попри нещодавні реформи, заходи економії запроваджені у країнах, які отримали кризові позики, гальмують зростання.

«Італія загрузла у проблемах. Іспанії, Португалії та Ірландії знадобляться роки, щоб виправити ситуацію», – каже Урі Дадуш.
Необхідно, ще розібратись, як на світ вплине рішення центробанку США припинити надання допомоги американським банкам.
Між тим аналітики прогнозують, що з падінням цін на сировину наступного року, країни прибутки яких залежать від експорту – дещо збідніють.

«Це Бразилія, Туреччина, Угорщина. Можливо, Індонезія, яка також залежить від експорту», – говорить економіст Дадуш.

На Близькому Сході непереливки буде країнам, які внаслідок Арабської весни пережили зміни уряду.

«Хай там що, а ми віримо, що набути цього року закладають підвалини для зростання у 2014-му році, і очікуємо зростання світової економіки на 3 відсотки», – випромінює оптимізм Пінфан Хонг з організації ООН «Глобальний моніторинг».

Хорошим наступний рік може бути для країн Африки. У 2013-му тут спостерігалось зростання на рівні у майже 5 відсотків. Тепер Африканський банк розвитку прогнозує зростання у 5,3 відсотки – головним чином завдяки сектору послуг, видобутку корисних копалин та сільському господарству.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG