Доступність посилання

ТОП новини

Євромайдани об’єднуються, щоб встановити «реальне народовладдя»


Євромайдани заговорили про об'єднання
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Євромайдани заговорили про об'єднання

Київ – Євромайдани об’єднуються, щоб співпрацювати, контролювати політиків та владу, встановити у країні відповідальну демократію та реальне народовладдя. Про це у п’ятницю у Києві заявили представники понад 20 регіональних Євромайданів, які зібралися на попереднє обговорення майбутніх зборів. Таку ініціативу експерти вітають, однак зауважують, що вона дещо запізніла.

Головним питанням попереднього київського зібрання євромайданівців стало затвердження дати та місця проведення перших спільних зборів – 11-12 січня у Харкові.

Такий територіальний вибір майбутнього зібрання Надія Савицька – представник харківського Євромайдану, який є одним із ініціаторів загального об’єднання, – пояснює двома причинами.

Якщо ми покажемо, що схід і захід разом, то ми доведемо, що вся Україна повністю підтримує євроінтеграцію
Надія Савицька
«Якщо ми будемо збиратися у Києві, то Україну цілком можуть роз’єднати. Потім Харків – це перша столиця, культурна столиця і наукова столиця України. Якщо ми зараз покажемо, що Євромайдани стоять на сході, там де (ми не можемо цього заперечувати) більша електоральна підтримка режиму, якщо ми покажемо, що схід і захід разом, то ми доведемо, що вся Україна повністю підтримує євроінтеграцію, а отже, і напрямок та рух Євромайданів», – говорить вона.

За словами Савицької, спільна координація Євромайданів дозволить встановити в Україні відповідальну демократію та впровадити механізми реального народовладдя, що забезпечить контроль над владою і політиками. Окрім того,
співпраця надасть можливості створити люстраційний список кандидатів від народу для участі у місцевих виборах, а також поширити досвід безпартійного Євромайдану на прикладі харківського.

Формується замовник завдань для політичних сил – Огризко

За попереднім планом, взяти участь у майбутньому з’їзді зможуть представники регіональних Євромайданів, які зокрема самостійно це оплатять та нададуть відповідне відеопідтвердження свого делегування.

Водночас бути спостерігачами на загальному зібранні пропонують «представникам ініціативи «Першого грудня», діячам мистецтва, інтелектуалам, релігійним діячам, представникам академічної спільноти, іноземним громадським діячам, а також представникам політичних партій».

Утім, серед присутніх на обговоренні через можливу присутність політиків у списку спостерігачів виникли суперечки. Водночас екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко проблемою це не вважає (особливо, якщо їх делегують самі євромайданівці).

У цілому ж, налагодження співпраці між Євромайданами він вітає, хоч і характеризує таку ініціативу, як дещо запізнілу. Її головною перевагою Огризко називає те, що вона дозволить сформувати громадянське суспільство, яке підніметься до рівня «замовника завдань для політичних сил».

Євромайдани є тим новим паростком громадянського суспільства, яке буде ставити завдання політичним силам
Володимир Огризко
«Зараз усе навпаки: політичні сили нав’язують суспільству ті чи інші рецепти і воно має вибирати, хоча, можливо, і той, і той поганий. Євромайдани сьогодні якраз і є тим новим паростком громадянського суспільства, яке саме буде ставити завдання політичним силам, як на нормальному тендері, і кожна політична сила буде намагатися запропонувати найкращий варіант, а громадськість буде вибирати», – зауважує він.

Кожен день ставить перед суспільством нові питання – Матвієнко

Тим часом політолог Костянтин Матвієнко наголошує на довгостроковій перспективі такого об’єднання, яке, за його прогнозами, лише одним з’їздом не обмежиться.

Зрештою, експерт не виключає, що така ініціатива зможе продовжувати існувати і тоді, коли євромайданівські настрої дещо затихнуть, розглядаючи найрізноманітніші суспільно важливі питання.

«Я б говорив про Конституцію, про місцеве самоврядуванні передовсім. Ми живемо у такій динамічній ситуації у країні, що кожний день ставить перед суспільством нові питання», – наголошує Матвієнко.

Тим часом, згідно з останнім дослідженням, Центру Разумкова, половина українців наразі підтримує як столичний, так і регіональні Євромайдани, однак лише третина готова брати у них участь.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG