Доступність посилання

ТОП новини

Могильов: до побачення і здрастє?


Анатолій Могильов
Анатолій Могильов
Сімферополь – Голова кримського уряду Анатолій Могильов нібито залишає Крим – чутки про це знову інтенсивно курсують коридорами республіканської влади, примушуючи нервувати місцевих політиків і чиновників. В останні дні з’явилася інформація з надійних джерел, що генерал таки повертається до Києва і знову стане членом оновленого Кабміну. Саме з такою перспективою деякі експерти пов’язують останні істеричні заяви керівництва кримського парламенту із закликами до розгону Євромайдану, запровадження надзвичайного стану, приєднання до Митного союзу тощо. Апофеозом цієї політичної істерії стало вивішування в залі пленарних засідань під час останньої сесії кримського парламенту плакатів «Янукович-Крим-Росія».

Сергій Копитов
Сергій Копитов
Схоже, представники кримської «еліти» перестаралися у своїх сигналах офіційному Києву, що їхній радикалізм і проросійськість притлумить лише наявність кримчанина в кріслі голови уряду автономії, що от-от звільниться від уже другого за ліком вихідця з Донбасу. На тій же останній сесії Анатолій Могильов, за неофіційною інформацією, спершу примусив парламентську більшість відмовитися від ухвалення чергової крикливої заяви про Митний союз і «западенців-екстремістів», а потім запропонував призначити на посаду віце-прем’єра нинішнього міністра фінансів Криму, а раніше – «головного бухгалтера» МВС України Сергія Копитова. За це призначення депутати голосували одноголосно і без обговорення, але з пісними обличчями і без оплесків після оголошення результатів.

Формально Сергій Копитов – кримчанин, бо народився, дитинство і юність провів у Керчі. Але вся його кар’єра пов’язана з Дніпропетровськом і Києвом. Він працював заступником у міністрів внутрішніх справ та охорони здоров’я України, у керівника Держказначейства. Вважається кваліфікованим фахівцем і користується довірою у Могильова. Але чи достатньо цього, щоб очолити уряд автономії? Поки з урядових кіл надходить інформація, що Київ робить ставку на нього.

Рустам Теміргалієв
Рустам Теміргалієв
Водночас, можна припустити, що команда Медведчука хотіла б бачити у цьому кріслі іншого кримського віце-прем’єра, колишнього керівника кримської молодіжки СДПУ(о) Рустама Теміргалієва. Сьогодні на користь молодого доктора наук держуправління говорить і те, що його батько ще нещодавно був єдиним представником неросійських етнічних об’єднань в Координаційній раді російських співвітчизників при посольстві Росії в Україні.

Разом із тим, президент як завгодно довго може узгоджувати кандидатуру кримського прем’єра, поклавши виконання обов’язків на перевіреного першого віце-прем’єра Павла Бурлакова з Донецька. Тим часом Анатолій Могильов на тлі обіцяної главою держави ротації в Кабміні, схоже, уже пакує валізи. Лава запасних у Віктора Януковича коротенька, Анатолій Могильов довів свою спроможність і відданість, тож тепер може цілком претендувати не лише на вже знайоме крісло міністра внутрішніх справ, але й на нову посаду силового віце-прем’єра.

Думки, висловлені в розділі «Блоги», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG