Доступність посилання

ТОП новини

Рік Сноудена?


Цими днями Барак Обама знайомиться зі звітом своїх радників щодо подальшої роботи АНБ і шукає заміну теперішньому директору Агентства. Тим часом у США досі точаться суперечки: ким є Сноуден – зрадником який продав національні інтереси чи героєм – який повстав проти системи.

Коли 2013 починався, ім’я Едварда Соудена, 29-річного комп‘ютерника приватної американської компанії, який адміністрував проект у Агентстві Національної Безпеки США було не відоме широкому загалу.

Аж у червні, Сноуден не передав журналістам інформацію про таємні стеження спец-служб США і згодом попросив притулку у Росії.

«Ви не можете очікувати, що ідучи проти найбільш потужних у світі розвідувальних установ ви нічим не ризикуєте. Це дуже потужні опоненти і ніхто насправді не може їм ефективно протистояти», – пояснював журналістам Сноуден.

Америка розділилася в оцінці вчинку Сноудена. В очах одних він герой, інші називають його зрадником. Серед людей, які засуджують вчинок Едварда Сноудена – колишній заступник директора ЦРУ Джон Сано.

«Я не знаю чому він це зробив: заради 15 хвилин слави чи заради грошей. Але він порушив присягу. Він порушив умови угоди. Тому у моєму розумінні і в розумінні багатьох людей причетних до розвідки – він зрадник», – каже Сано.
Викриття Сноудена завдали величезної шкоди національній безпеці США, каже Мішель Ван Клів колишній високопосадовець американської контррозвідки.
«Я відповідала за оцінку шкоди, яку завдають нашій безпеці різні шпигунські скандали. Мушу вам сказати, у цій справі я навіть не знаю де почати підсумовувати усі негативні наслідки дій Сноудена. Він не лише завдав шкоди нашим розвідувальним можливостям але й наразив на небезпеку служби наших союзників у світ», – каже експерт.

Деякі з союзників, дізнавшись про масштаби проникнення американської розвідки – висловили своє незадоволення. Також проти масового збору інформації з електронної переписки та телефонних розмов виступили чимало американців.

Кірк Вейб – теж колись працював у АНБ і також повідомив пресу про деякі сумнівні методи роботи цієї структури. Він називає Сноудена героєм.

«Я думаю його місце сьогодні поряд з найвідомішими людьми Америки. Зважаючи на те, що він пролив світло на приховану діяльність, яка йде всупереч нашим принципам урядування та життя», – говорить Вейб.

Тим часом президент Барак Обама готує зміни у методах роботи Агентства Національної Безпеки та шукає заміну його керівництву. Теперішній керівник Агентства та голова кібер командування американських збройних сил Кіт Александер вже заявив, що виходить на пенсію.

Майбутній керівник АНБ мусить не лише досконало розбиратися у сучасних технологіях, але й мати велику політичну вагу для ефективної навігації по Капітолійських Пагорбах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG