Доступність посилання

ТОП новини

Економіка Європи непомітно одужує – економісти


©Shutterstock
©Shutterstock
Статистика свідчить, європейська криза вперто тягнеться вже 6-й рік. Але опинившись у Лондоні на Оксфорд стріт, ви б про це здогадались.

«Мені здається цей рік був кращий за 2 попередні. Люди можуть дозволити собі дещо більше. Можуть себе побалувати», – каже чоловік.

«Цей рік був добрим. Лондон це окремий світ. Тут справи ідуть добре. У інших містах Європи – мабуть, все по-іншому», – додає менеджер з продажів Сандра.

Економіка Британії зараз одна з найздоровіших у Європі. І все ж навіть тут магазини змушені були заманювати покупців знижками задовго перед Різдвом. У деяких країнах Єврозони погіршення проявляється значно очевидніше.

«Деякі країни обтяжені боргами та безробіттям. Потрібно ще більше затягувати пояси, а суспільство з цим не погоджується», – говорить аналітик Бен Мей.

Незгода виражається у протестах, подібних до грецьких, та дає про себе знати на виборчих дільницях. У деяких країнах надто ощадливі уряди не пережили вибори.

Економісти не мають єдиної думки щодо жорсткої економії. Багато з них кажуть, що надмірна ощадливість шкодить оскільки сповільнює економіку.

«Ситуація у Єврозоні дещо покращилась, але проблем лишилось багато. Варіантів знову зануритись у кризу – більш ніж достатньо», – говорить Бен Мей.

Втім навіть поза Британією та Німеччиною є приводи для оптимізму. Професор Іен Бегг з Лондонської школи економіки каже – позитивом є вже те, що про колапс єврозони не говорять.

«Це рік, який європейські лідер будуть пригадувати із задоволенням. Ситуацію змінено. Але покращення ще не торкнулось людей – прибутки низькі, а безробіття високе», – розмірковує економіст.

У Лондоні на Оксфорд стріт покупці кажуть, хоч і витрачають гроші на подарунки, на серці – неспокій.

«Я не буду витрачати гроші як божевільний. Куплю щось дітям, жінці, родині. Маленькі подарунки на свято, нічого надмірного», – каже чоловік.

Такі ж настрої у більшості європейців. У той час коли континент повільно оговтується після п‘яти років кризи, дня багатьох ознак покращення – ще поки не видно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG