Доступність посилання

ТОП новини

Янукович замінив керівника Прикарпаття з огляду на вибори?


Несподіванкою року на Прикарпатті дехто називає звільнення голови обласної держадміністрації Михайла Вишиванюка, який у 2010 році вдруге став керівником Івано-Франківської області і який переконував усіх, що працюватиме з Віктором Януковичем до 2020 року. Його замінив на цій посаді голова обласної організації Партії регіонів, колишній народний депутат Василь Чуднов. А серед звільнених президентом у грудні голів райдержадміністрацій найбільше таких на Прикарпатті: шестеро. Експерти пов’язують це з майбутніми президентськими виборами.

Шість голів райдержадміністрацій на Прикарпатті були звільнені наприкінці 2013 року. У 2014 рік три райони увійшли без керівників. Про кадрові зміни було відомо ще до Євромайдану.

Призначений у листопаді новий голова ОДА Василь Чуднов на першій прес-конференцї назвав чотири райони, де будуть кадрові зміни. Ще двоє голів РДА, з «помаранчевої команди», пішли за власним бажанням.

Не партійність, а професіоналізм – голова ОДА

Звільнення одних Василь Чуднов пояснює невдоволенням соціально-економічною ситуацією в районах, призначення інших – надією на досвід і професіоналізм. Він наголошує, що при призначенні важливо, щоб людина або була уродженцем саме того району, або довго в ньому жила і працювала. При цьому Чуднов заперечує, ніби значення має членство в Партії регіонів.

«Ми ставимо завдання: створення нових робочих місць, покращення соціально-економічної ситуації і стабільна суспільно-політична ситуація в регіоні. Це є досвідчені люди, управлінці. І основною була не їхня партійна належність, а в першу чергу – це їхній досвід, у другу – авторитет там, де вони працювали і де живуть», – пояснив Василь Чуднов.

Він був народним депутатом від Партії регіонів, очолює обласну організацію цієї політичної сили, не надто популярної на Прикарпатті. З трьох новопризначених голів РДА двоє є його однопартійцями: Володимир Бродович у Галичі, який був першим заступником голови РДА, і Андрій Клуб у Косові, який очолював районну раду. Претенденти на інші райони не є регіоналами, запевнив Василь Чуднов.

Голова РДА сьогодні нічого не вирішує – парламентар

Якщо не членство в Партії регіонів, то прихильність до неї нових керівників таки має значення, вважає народний депутат від Прикарпаття Володимир Шкварилюк. Хоча, за його словами, в цій політичній силі «як не було єдності, так і нема, особливо на Прикарпатті». А щодо самої посади, то, на думку Шкварилюка, вона стає все більш номінальною.

«Голова адміністрації сьогодні фактично нічого не вирішує. Бюджету в руках нема. Єдине, що вони випрошують, – дотації на зарплату і на енергоносії. Не можуть нічого купити ні до лікарні, ні до школи. Вони ні на що не впливають, одна назва залишилася», – вважає Володимир Шкварилюк.

З прицілом на вибори 2015 року

Те, що керівник-політик Василь Чуднов замінив на посаді керівника-господарника Михайла Вишиванюка та змінюють голів районних держадміністрацій, може мати політичне підґрунтя, каже політолог Ігор Дебенко: з одного боку, невдоволення результатами попередніх виборів, з іншого – приціл на президентські вибори 2015 року.

«І минулих, і майбутніх. Оскільки Василя Михайловича (Чуднова) поставили для того, щоб забезпечити результат на майбутніх виборах. І так чи інакше він буде намагатися зараз розставити кадри, з якими він звик працювати, з якими він зможе забезпечити результати. Це дасть йому позитивний ефект в майбутньому», – каже Ігор Дебенко.

В останні дні 2013 року трьох нових керівників РДА було представлено в районах. Кожного представляв голова ОДА Василь Чуднов.
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG