Доступність посилання

ТОП новини

Україна залишається на голодному пайку – Лановий


Володимир Лановий
Володимир Лановий
Попри домовленості з Росією про кредит, Україна «залишається на голодному пайку», заявив в ефірі Радіо Свобода економіст, колишній віце-прем’єр Володимир Лановий.

«У нас повністю спустошена економіка. У підприємствах немає грошей, у банках немає ресурсів, люди не довіряють і не вкладають гроші. НБУ, коли здійснює рефінансування, тобто додатково кредити виділяє для економіки, він направляє виключно 3-4 банкам, які наближені до влади або просто є державними. І ті кредитують будівельні проекти, починаючи від якихось маєтків, угідь і закінчуючи терміналами, переходами транспортними і тому подібне. Нібито це потрібно, але вся інша країна залишається на голодному пайку», – сказав Лановий.

Водночас, за його словами, Україну до Митного союзу не приймають. «У Митному союзі, я Вас заспокою, ніколи ми не будемо. Тому що Митний союз – це взяти Україну в свої фінансові операції, які полягають у тому, щоб давати дуже дешеву електроенергію, газ, сировину, вугілля своїм виробникам. Якщо ми входимо, вони нас все це дешеве будуть давати», – заявив колишній віце-прем’єр.

«Якщо ще майже 50-мільйонну Україну утримувати так, як вони утримують 80 мільйонів людей, які майже не працюють, там різні системи соціальні в Росії, то вона (Росія –ред.) просто підірветься», – додав експерт.

За його словами, отримані від Росії гроші скоро закінчаться. «Отримання цих грошей – ну, протримаємося ми січень місяць, потім нові платежі наступають в березні місяці. Чи дасть Росія, чи не дасть – на поклон: а що ви нам віддаєте? Ви пам’ятаєте фразу Бісмарка, що угоди, підписані з Росією, не варті того паперу, на якому вони написані», – сказав Лановий.

17 грудня російський президент Володимир Путін за підсумками переговорів зі своїм українським колегою Віктором Януковичем оголосив, що Росія викупить євробонди України на 15 мільярдів доларів. Перший транш українських єврооблігацій на три мільярди доларів Росія придбала 23 грудня.

Крім того, Путін повідомив, що Росія знизить ціну газу для України майже на третину – до 268,5 доларів за тисячу кубометрів із 400 доларів.

Увесь текст інтерв’ю з Володимиром Лановим: «Знайти мотузку і повішатися» – порада Ланового тим, хто спустошив економіку України, набивши собі кишені
XS
SM
MD
LG