Доступність посилання

ТОП новини

Майдан здатний на самоочищення


Майдан незалежності у новорічну ніч
Майдан незалежності у новорічну ніч
(Рубрика «Точка зору»)

Борис Єгіазарян

Ось ми увійшли у 2014 рік. Хотілося б сказати, як той психолог: закривайте двері минулого і відкривайте вікна у майбутнє (тільки так, аби не було протягу, який видує усе – і минулe, і теперішнє).

Я би хотів сказати, як Руслана: оптимізму, лише оптимізму, але я б додав: не лише емоційний оптимізм важливий, треба знайти причину, що розхитує наш оптимізм. Ця причина вcередині нас.

Я зійшов з гір. І ось я на Майдані. Я вмію страждати разом з Майданом, думати, переживати разом з Майданом. У Новорічну ніч, під ранок, я навіть танцював разом із моїми новими майданними друзями, направду, я танцював рок по-вірменськи. Я був щирим, але я не міг радіти усією повнотою радості з усім Майданом, що танцював усю ніч. Не зміг радіти до кінця. А все тому, що на Майдані, окрім новорічної дискотеки, найдовшої і рекордної, що тривала з першої ночі до дев’ятої ранку, відбувалися й інші речі.

Я би говорив багатьма метафорами, і так і сяк, аби тільки довести, пояснити, що було на Майдані. Але в якийсь момент я подумав, можливо краще помовчати декілька днів, щоб не загружати і так переповнений ефір різними думками.

Скажу одне: у новорічну ніч п’яні люди на Майдан так і не прийшли, з чого ми усі раділи! Дивовижно, але це так. Приходили тверезі, добрі і ясні люди. Проблем ззовні не було, проблема була усередині Майдану, не перед сценою, а «по периметру». Але ця проблема показала, що Майдан – це дивовижна Субстанція, яка самоочищається.

Усі підпилі або йшли спати, або йшли допивати за Майданом, або ж їх виводила охорона Майдану. До речі, наскільки ж охороні Майдану потрібна підтримка! Підтримка не утому, щоб пригостити й налити, а підтримка реальна.

Ви думали, як воно тим хлопцям, виснаженим за місяць, у холодних наметах, без душу, без нормальних умов для сну й життя? Чи ви уявляли, як-то жити в Домі профспілок чи КМДА цілий місяць в одязі на підлозі?

О третій години новорічної ночі Майдан повністю оновився й очистився. Це вселяє надію. Але цей проект «шампанське на Майдані» у вигляді сміття з пляшок шампанського надовго урізався у мій мозок художника, як «картина». Ще раз кажу, на здоров’я, воно може й правильно! До речі, я обіцяв попросити вибачення у всіх, якщо у новорічну ніч усе пройде без ексцесів. Усіх прошу вибачення і дякую Богові за це!

Можливо, я так і не збагнув широку слов’янську душу, але хочу сказати: українські цінності не лише слов’янські. Є така цінність, яку Бог дарував людині. Ця цінність велика! Бог створив людину вільною. Ось це вже давно стало українською цінністю. І велика складова цієї свободи – це Відповідальність! Ми побили усі рекорди, святкова радість зашкалювала, рекордна картинка є!

А як же Відповідальність? – відповідальність за іншого, за ближнього, за майбутнє. Як з цим бути? – щодо цього я маю великі побоювання. Так, Майдан – це Субстанція, що самоочищається, але Майдан – це не сліпа стихія, це не щось безлике.

Майдан – це кожна людина, кожний українець. Обличчя кожного українця – це Лик, це Образ. Бог створив людину за образом і за подобою своєю. Там, де багато дається, багато і вимагається!!!

Борис Єгіазарян – художник, один із постраждалих від побиття «Беркутом» у ніч на 30 листопада 2013 року

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG