Доступність посилання

ТОП новини

Колишнього прем’єра Румунії засудили за корупцію вдруге


Адріян Нестасе, архівне фото
Адріян Нестасе, архівне фото
Вищий касаційний суд Румунії остаточно затвердив сьогодні вирок у чотири роки позбавлення волі колишньому прем’єр-міністрові Адріянові Нестасе, якого визнали винним в отриманні хабарів на суму в 630 тисяч євро в часи його прем’єрства.

Як мовиться у вироку, що є остаточним і не може бути оскаржений, на таку суму він збагатився внаслідок того, що у 2002–2004 роках керівниця будівельної компанії за призначення на керівну посаду в державному будівельному управлінні влаштувала для Нестасе дорогі ремонти його житла в Бухаресті і маєтку за містом, які оплатила власним коштом, включно з облаштуванням цих будинків.

Крім того, встановив суд, Нестасе разом із дружиною через шантаж румунського дипломата в Гонконгу і підробку митних документів влаштували ввезення для своїх будинків великої кількості меблів та іншого обладнання з Китаю, не сплативши за це мита.

Дружина Нестасе Дана отримала за це три роки умовно. Подружжя також має сплатити штраф на суму в 410 тисяч євро.

Самого Нестасе на слуханні в суді не було. Але після оголошення вироку він сам з’явився до поліції, і його відправили до в’язниці.

Це вже другий вирок 63-річному лівому політикові, який менш як рік тому вийшов із в’язниці, відбувши третину свого попереднього, дворічного терміну. Тоді його засудили за те, що він узяв із державного бюджету на власну президентську виборчу кампанію 2004 року, яку програв, суму в більш як 1,5 мільйона євро.

Адріян Нестасе, який був головою лівого уряду Румунії у 2000–2004 роках, залишається одним із чільників нині владної в Румунії лівоцентристської Соціал-демократичної партії на чолі з прем’єром Віктором Понтою.

Європейський союз, до якого Румунія вступила 2007 року, критикує Бухарест за недостатньо активну боротьбу з корупцією.
XS
SM
MD
LG