Доступність посилання

ТОП новини

Найбільша надія католиків у 2014-му – папа Франциск


Папа Римський Франциск у Ватикані, 6 січня 2014 року
Папа Римський Франциск у Ватикані, 6 січня 2014 року
Рим – Протягом дев’яти місяців на чолі Святого престолу папа Римський Франциск завоював любов католиків та мирян в усьому світі. Минулого року з ним зустрілися понад 6,5 мільйонів вірних. Американський тижневик Time визнав його «Людиною 2013 року», і багато хто пов’язує зі Святішим отцем великі надії на рік прийдешній. Скромний та рішучий стиль понтифікату обіцяє революційні зміни у церковному й соціальному житті. Хоча є й такі, хто вважає понтифіка «небезпечним демагогом із комуністичними замашками».

Те, що попередник Йозеф Ратцінґер не наважився або не міг зробити протягом восьми років, папа Франциск почав втілювати за лічені місяці. Тепер Ватикан вже не є абсолютною імперською монархією минулих століть, зауважує ватиканознавець Марко Політі.

Серед започаткованих реформ церкви найважливішими оглядач вважає створення комісії з восьми кардиналів для реорганізації Римської курії, керівного органу Ватикану, та оздоровлення Інституту релігійних справ, тобто банку Ватикану.

Ватиканіст Елізабетта Піке розширила список революційних кроків папи Римського: «Створена комісія із розслідування справ ватиканського банку, який підозрюють у відмиванні брудних грошей. Окрема комісія для розслідування загального стану фінансів у Ватикані та комісія, яка має посилити контроль за фінансовими потоками церкви, і остання створена комісія для захисту дітей-жертв сексуального насильства».

Виклики для Франциска

77-літній папа Франциск зачіпає складні аспекти структурного й – головне – духовного життя не лише церкви, а й суспільства в цілому, що у свою чергу ставить його перед серйозними викликами.

Як нести слово Боже серед гомосексуалів, серед партнерів, що живуть у громадянському шлюбі, серед розлучених і одружених вдруге? Чи допускати цих людей до причастя та інших церковних таїнств? На відповіді стосовно цих делікатних аргументів очікують вже у жовтні нинішнього року, коли у Ватикані відбудеться Міжнародний синод єпископів з питань сім’ї.

Нещодавно на одній публічній зустрічі понтифік торкнувся цих аргументів і згадав про дітей, які ростуть при розлучених батьках. «Таких дітей дуже багато, – зауважив папа Берґольйо, – необхідно замислитися над тим, як представляти Господа поколінню, що змінюється».

Папа Римський Франциск виставив також на обговорення роль жінок у церкві. Як наголошує ватиканіст Марко Політі, Святіший отець дійсно прагне збільшити їхній вплив та надати жінкам керівні повноваження у Ватикані. І це може бути найреволюційніший пункт нинішнього понтифікату, додає експерт.

Останній, але, певно, провідний аспект реформаторських заходів папи Франциска, – це новий підхід у вихованні католицьких священиків. Проблему раніше оприлюднив попередник Йозеф Ратцінґер після низки гучних сексуальних скандалів. Йдеться насамперед про формування у духовних осіб глибокого покликання служіння Богу. Звідси, як вважає ватиканський оглядач Паоло Родарі, святіший отець дає зрозуміти, що прагне насамперед внутрішнього оновлення самої церкви.

Стрижень реформ у курії, загалом у церкві, – це насамперед оновлення духовне
Паоло Родарі
«Реформа, започаткована папою Берґольйо, це насамперед реформа серця, ніж реформа структури, як каже сам понтифік. Тобто, головне – це особисте, інтимне перетворення духовних осіб, щоб віднайти своє покликання. Тож, стрижень реформ у курії, загалом у церкві, – це насамперед оновлення духовне», – пояснив виданню La Repubblica журналіст Паоло Родарі.

Скандальне світобачення папи?

Бідність – ключове слово чинного понтифіка. Подейкують, у самому Ватикані тепер усі дуже обачні, щоб не «світитися» на дорогих автівках або не хизуватися золотим розп’яттям Христа. «Мрію про церкву бідну і для бідних, – каже папа Франциск. – Допоки не вирішаться докорінно проблеми бідних, не вирішаться проблеми світу».

Але не всім така філософія до душі. Зокрема, італійський журналіст і політолог П’єро Остелліно вважає світобачення понтифіка скандальним й таким, що суперечить реальності. На сторінках тижневика Oggi він називає папу Франциска демагогом, котрий прагне повернення до комунізму. «Оскільки Церква була загрузла у фінансових та сексуальних скандалах, то Берґольйо намагається відвести увагу, використовуючи найгірший популізм проти епохи багатства і споживацтва», – зазначає журналіст Остелліно.

За даними італійської преси, у ватиканських колах кажуть, що й серед традиціоналістів церкви сформувалася група опонентів папи. Коли змінюється все і доволі швидко, завжди є ризик нажитися ворогів. Поміж вірними та й у газетах часом висловлюють побоювання щодо можливого замаху на цього папу, як сталося з Іваном Павлом II.

Цього дійсно бояться в рідній для понтифіка Аргентині, розповів оглядач Марко Політі. У Буенос Айресі кажуть, що невипадково Франциск вирішив жити у готелі Святої Марти, а не у папських апартаментах. У їдальні його важче отруїти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG