Доступність посилання

ТОП новини

Над Сімферополем не «засяяла яскрава різдвяна звізда»?


Сімферополь – Цього року в Сімферополі не буде Різдвяної ходи звіздарів, що стала тут уже традиційною. В Українській гімназії Сімферополя, колектив якої двічі поспіль організовував це святкове дійство, скаржаться, що сімферопольська влада не підтримала їхню ініціативу. Тим не менш, традиція прижилася – її підтримали активісти кримського Євромайдану, які організовують сьогодні Різдвяний вертеп.

«На башті Української гімназії над усім Сімферополем засяяла яскрава різдвяна звізда!», – так 7 січня минулого року на одному з майданів у центрі Сімферополя розпочиналася Різдвяна хода звіздарів. Сотні сімферопольців і гостей міста тоді пройшли центральними вулицями Сімферополя зі звіздами в рухах, співаючи народних пісень і колядок.

Цього року вже традиційної ходи звіздарів – не буде, повідомили в Українській школі-гімназії Сімферополя, колектив якої кілька років організовував це святкове дійство. Директор закладу Наталяя Руденко пояснила: вчителі перевантажені, протягом року на базі гімназії проходили велика кількість загальноукраїнських, всекримських і міських заходів, в яких був задіяний педагогічний колектив. У працівників назбиралося багато відгулів, тож вона була змушена дозволити вчителям відпочити, більшість з яких виїхала за межі Сімферополя.

 Різдвяна хода звіздарів відбулася у Сімферополі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Водночас, директор гімназії повідомила, що заздалегідь звернулася до місцевої влади з пропозицією зробити таке святкове дійство загальноміським, залучивши до його проведення решта шкіл і навчальних закладів Сімферополя. «Ми підряд два роки це робили, подали приклад, показали, як це має бути. Тепер запрошуємо місто підключитися до організації цієї ходи. Потрібне плече міської влади, треба всі разом це робити», – наголосила Наталя Руденко. За її словами, незадовго до Нового року в Українській школі-гімназії пройшли два майстер-класи для організаторів позашкільної роботи та вчителів з інших навчальних закладів міста. Їх учили, як робити різдвяні звізди.

У міськвиконкомі обіцяють наступного року виправитися

Вчителі і гімназисти вголос не ремствують, але не на мікрофон кажуть, що розчаровані байдужою позицією сімферопольської влади, яка не підтримала ініціативу Української школи-гімназії. В міськвиконкомі сьогодні вихідний, тож коментувати ситуацію виявилося нікому.

Неофіційно там пояснили, що Різдвяна хода звіздарів не включена до загальноміського плану святкувань, тож ні управління культури ні управління освіти не змогли вчасно підключитися до її організації. Тут сподіваються наступного року виправити ситуацію.

Цього року Різдвяної ходи не буде, але відбудеться традиційний Вертеп, про це повідомив голова громадської організації «Український дім» Андрій Щекун. «Другий рік поспіль «Український дім» організовує живий вертеп, коли люди, насамперед, молодь наряджається в костюмі і показує театралізовані біблейські сценки. Запрошуємо кримчан приєднуватися і колядувати разом з нами у ці різдвяні свята!», –зазначив Андрій Щекун. За його словами, особливість цьогорічного вертепу у Сімферополі у тому, що той пройде в рамках кримського Євромайдану.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG