Доступність посилання

ТОП новини

Клюєв і Кремль хочуть розколоти Україну? (Огляд преси)


Київ – Останнім часом все частіше обговорюється питання «розколу України». Чи не вперше з уст високопосадовця – секретаря РНБО Андрія Клюєва – публічно висловлено припущення про можливість розколу країни навіть на три частини. Це пройшло малопоміченим на тлі якраз єднання всієї Української держави, задекларованої щонайменше вдруге на українському Майдані. Чи випадковий збіг цих подій? Ні, переконаний дописувач «Лівого берега». Він вважає, що таке припущення Клюєва відіграє багатоцільову мету. Зокрема, окрім «пробного каменя у суспільстві», ці слова можна тлумачити як готовність нинішньої влади в Україні до розколу держави. Кому це найвигідніше? Насамперед, Кремлю, наголошує автор. Це й природно, оскільки без України або хоча б її частини, Росія зникне зі світової мапи дуже скоро. Отже, Кремль безпосередньо може бути зацікавленим у розвалі, а пізніше – приєднанні під себе проросійських частин України. Для цього щедро плекається в Україні «п’ята колона», зокрема у верхніх ешелонах влади; розробляються різні проекти на кшталт «руского мира»; у суспільство вкидаються думки про «славянский мир» в особі росіян, українців і білорусів тощо. Про інших зацікавлених у розколі України і про те, як цьому потрібно протидіяти, йдеться в статті «Системне перезавантаження держави Україна».

Влада Віктора Януковича не спроможна побороти корупцію, бо є її джерелом, стверджує експерт Gazeta.ua. Він переконує, що у тотальній корупції, яка охопила всі сфери життя, винні насамперед президент, його уряд та створена ними система державного управління. Влада говорить про боротьбу з корупцією, а сама продовжує здійснювати величезні корупційні оборудки. Зокрема, російські кредити пустять на найкорупційніші проекти, стверджує експерт. Скажімо, на міст через Керченську протоку, який ніколи не буде побудований. Ці гроші підуть туди, де їх можна швидше розікрасти, наголошує політолог.

Проект бюджету на 2014 рік – черговий приклад того, як чинна влада виділяє мільярди на власний апарат та забаганки чиновників, а на життєві потреби звичайних українців передбачає самі лише копійки, стверджує дописувач «Української правди». І щоб довести це, наводить деякі цифри з держбюджету ще 2013 року. У ньому на заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів було виділено 676 мільйонів гривень, тоді як у проекті 2014 року на це передбачено удвічі менше – лише 383 мільйони. Більше того, в урядовому проекті бюджету на 3 мільйони гривень скорочені витрати на медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Натомість силовикам, які минуло року встигли вислужитися перед чинною владою, Кабмін «підкине» у 2014 році на 3 мільярди гривень більше, ніж торік. А СБУ – на 50 мільйонів. Відтак, підсумовує дописувач, це не державний бюджет, це банальне розкроювання держкоштів поміж «годівницями» для наближених до чинної влади. Роль же пересічних українців зводиться виключно до наповнення зазначеної годівниці. Заголовок публікації – «Держбюджет-2014 – гірше ще не було?».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG