Доступність посилання

ТОП новини

Видіння грузинської монахині спричинило масове паломництво


Тисячі грузинів збираються цими днями в стародавньому місті Мцхета після того, як поширилися повідомлення, що одній черниці було видіння місцевого святого. Чутка спричинила масову прощу до його могили. Православна церква Грузії застерігає від паломництва, яке відволікає людей від святкування Різдва. Грузинська православна церква – одна з небагатьох православних церков світу, які далі користуються юліанським календарем.

Стара столиця Грузії Мцхета, що є одним із найдавніших безперервно населених міст у світі, залишається найбільшим релігійним центром країни, тому її жителі звикли до паломництва. Але те, що відбувалося в місті напередодні Різдва, здивувало навіть старожилів. Місцевій монахині, як повідомлялося, було видіння, що отець Ґабріел, православний чернець, похований у місцевому монастирі і канонізований позаминулого року, виконає два побажання всім, хто відвідає його могилу до Різдва 7 січня.

Паломництво у Мцхету, що за 20 кілометрів від Тбілісі, почалося минулого тижня. Тисячі людей поспішали, щоб встигнути до Різдва. На дорогах був хаос, до могили святого тягнулася величезна черга. Щоб впорядкувати рух прочан, на дорозі та біля могили були виставлені наряди поліції.

Монахиня, мати Параскева, каже: отець Ґабріел з’явився до неї тоді, коли вона молилася на його могилі за кілька днів до Різдва.

«Коли я молилася на могилі отця Ґабріела, мені було видіння, що він буде виконувати побажання всіх тих, хто прийшов сюди, щоб попросити його благословення. Сталося диво, і саме тому так багато людей прийшли сюди», – зазначає монахиня.

За її словами, вона не наполягала на тому, що прочани мали прийти лише до Різдва. До Мцхети на могилу святого можна прийти у будь-який час протягом року, зауважує вона.

Два бажання до Різдва – тисячі людей повірили

Прочани, однак, вірять у первісні повідомлення, ніби вона говорила про час саме до Різдва. Цим одна з паломниць пояснювала такий наплив людей до Мцхети саме зараз.

«Могила отця Ґабріела є святою, і ми прийшли сюди, щоб отримати цю святість. Нам сказали, що матері Параскеві було видіння, що ми всі повинні прийти сюди до Різдва і що отець Ґабріел виконуватиме два наших побажання», – сказала жінка.

Спостерігачі звинувачують місцеві ЗМІ та деяких священиків у поширенні чуток. Філософ Лела Ґапріндашвілі говорить, що люди в Грузії далі почуваються невпевнено у своєму житті, а тому схильні вірити будь-яким чуткам про надприродні явища.

«У містичних віруваннях люди шукають допомоги, якої вони не отримують в реальному житті. Було б надто просто назвати це неуцтвом, неосвіченістю. Новини про це видіння поширилися дуже швидко, так що прийшли люди навіть з далекого міста Поті. Очевидно, люди в церковних колах активно поширювали цю ідею», – вважає філософ.

Однак офіційно Грузинська православна церква попередила своїх послідовників, щоб вони не вірили у правдоподібність чуток.

У заяві, оприлюдненій у понеділок, Патріархія попередила, що автоматичного виконання кожному двох бажань не може бути, бо «Бог виконує тільки доброчесні прохання», і наголосила, що «заступництво отця Ґабріела» триватиме і після 7 січня.

Матеріал підготували Марія Щур, Claire Bigg та Джимшер Рехвіашвілі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG