Доступність посилання

ТОП новини

Сучасні політв’язні України: хто вони?


Євген Захаров, правозахисник
Євген Захаров, правозахисник
Київ – Переслідування активістів Євромайдану та Автомайдану по всій Україні, як і ув’язнення екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, справа харківських науковців і «васильківських терористів» мають ознаки політично вмотивованих. Кількість українців, ув‘язнених за політичними мотивами зростає, ба більше – наразі можна говорити про дві категорії політв’язнів, стверджує у розмові з Радіо Свобода голова Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

– Перша категорія політв’язнів – це ті, хто позбавлений волі просто за здійснення ними своїх фундаментальних прав. Це ті, хто не скоював насправді жодного правопорушення, а також ті, кого ув'язнили за належність до певної групи. При цьому останнім часом збільшилась кількість прикладів з першої категорії.

– Які з них Вас особисто найбільше вразили?

– Є у нас в Україні двоє молодих інженерів, один з них два роки перебувають у слідчому ізоляторі Харкова. Це Сергій Чечотка. Його колега Сергій Рудь був ув’язнений у квітні 2012 року. Їх звинуваченоу у зраді батьківщині у формі шпигунства на користь КНР. Насправді вони ніколи не мали доступу до державних таємниць (а шпигунство передбачає «торгівлю» державними секретами). Також у цій же справі перед судом постав харківський професор Володимир Чумаков.

– У чому конкретно їх обвинувачують?

Певні фрагменти монографії визнали державною таємницею і хлопців посадили
Євген Захаров
– Є такий прилад, який відомий під назвою «гармата Гаусса» (або рельсотрон) і який уже давно вигадано. Це електромагнітний прискорювач мас. Професор Чумаков досліджував рельсотрони не з військової, а з іншої точки зору, у нього були свої наукові інтереси. Він видав монографію, яку було роздруковано і видано, її текст «висів» в інтернеті. Він читав на цю тему курс лекцій. Після виходу монографії у світ і після того, як в одного з хлопців забрали флешку з текстом монографії – за доносом, який, вочевидь, був написаний в СБУ – певні фрагменти монографії визнали державною таємницею і хлопців посадили. Як вважають правники, це абсолютне безглуздя, яке має корені з радянських часів.

– Пане Захаров, а чи справа екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко, справа так званих «васильківських терористів» мають політичне підґрунтя, чи це, так би мовити, чистий кримінал?

Це дії, які несумісні з демократинчим суспільством, які мають на меті або залякування, або утримання і підсилення влади, або припинення людиною публічної діяльності
Євген Захаров
– Тут я б хотів перейти до другої категорії політв’язнів. Це група політв’язнів, які обвинувачено у скоєнні правопорушень, але насправді їх переслідують за політичними мотивами. Переслідує влада. Для означення цієї категорії заарештованих правозахисники керуються визначенням політичних мотивів: це дії, які несумісні з демократинчим суспільством, які мають на меті або залякування, або утримання і підсилення влади, або припинення людиною (групою осіб) публічної діяльності. Переслідування Юлії Тимошенко, переслідування «васильсківських терористів» – і цю трійцю, як і Тимошенко, можна назвати політичними в’язнями. Адже в обох випадках присутні політичні мотиви влади. Також з'явились і нові політв’язні – це ті, хто зараз за гратами у зв'язку з подіями на Євромайдані, політичні мотиви їх арешту присутні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG