Доступність посилання

ТОП новини

Пожежа на «Запоріжсталі» завдала Ахметову мільйонні збитки?


У мартенівському цеху ВАТ «Запоржісталь», фото 2009 року
У мартенівському цеху ВАТ «Запоржісталь», фото 2009 року
Запоріжжя – Металургійний комбінат «Запоріжсталь», понад 50% акцій якого належать Групі «Метінвест» Ріната Ахметова, лише через тиждень оприлюднив інформацію про пожежу, що сталася 2 січня. Мовляв, ніхто не постраждав й збитків великих немає. Однак, відповідно до законодавства, меткомбінат є «об’єктом підвищеної небезпеки» й зобов’язаний оперативно повідомляти про надзвичайні ситуації.

Лише через тиждень металургійний комбінат «Запоріжсталь» повідомив про пожежу, що сталася 2 січня у цеху холодного прокату №1. До того часу, попри те, що людина активно обговорювали цей інцидент, ні запорізька служба з надзвичайних ситуацій, ні прес-служба «Запоріжсталі» не хотіли казати жодного слова. Тому містом курсували різноманітні чутки про те, що «горить вже три дні й вигорів весь алюміній».

І ось аж 8 січня комбінат підтвердив, що пожежа таки була, але оскільки ні люди, ні сам комбінат не постраждали, то й розповідати не було, мовляв, про що.

Як повідомив Радіо Свобода директор з охорони праці, промислової й техногенної безпеки МК «Запорожсталь» Ігор Черняк, пожежа сталася о п’ятій годині ранку через коротке замикання, зайнялися кабелі у кабельному тунелі.

«Силами частин Державної служби з надзвичайних ситуацій гарнізону міста Запоріжжя загорання було оперативно ліквідовано за 1,5 години, постраждалих немає. Цех працює у плановому режимі, готова продукція не постраждала. Створено спеціальну комісію, ведеться розслідування», – сказав Ігор Черняк.

Люди не постраждали, але вигоріло багато – працівники

Працівники підприємства підтвердили Радіо Свобода, що людей у цеху тоді справді не було, тому ніхто не постраждав. Проте, через те, що загоряння помітили не одразу, горіло довго, цех був дуже задимленим й комбінат зазнав великих збитків.

«Чи то підпал, чи концентрація масел… Це справа слідства. Та збитки, власне, значні. За попередніми підрахунками – кілька мільйонів. Жертв не було. Зараз служба безпеки та міліція намагаються встановити справжню причину пожежі», – розповів один із працівників «Запоріжсталі».

Люди не хочуть називати свої прізвища, але кажуть, що у ліквідації пожежі брали участь 6 екіпажів пожежників.

Щодо можливих збитків, то експерти попередньо називають суму в розмірі 10-12 мільйонів гривень.

Підприємства зобов’язані повідомляти про надзвичайні ситуації

Новину про пожежу без посилань на офіційні джерела опублікували місцеві та загальноукраїнські інтернет-ресурси. Однак на офіційному сайті Державної служби з надзвичайних ситуацій жодного повідомлення про пожежу на металургійному комбінаті так і не з’явилося. І це попри те, що стаття 15 Закону України «Про об’єкти підвищеної небезпеки» «зобов’язує повідомляти про аварію, що сталася на об’єкті підвищеної небезпеки, і заходи, вжиті для ліквідації її наслідків, органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування та населення».

Металургійні комбінати входять до утвердженого переліку об’єктів підвищеної небезпеки, а суб’єкти господарювання, яким вони належать, мають надавати інформацію центральним та місцевим органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування та засобам масової інформації, у тому числі і тим, засновником яких є органи місцевого самоврядування, інформацію про об’єкти підвищеної небезпеки, які перебувають у його власності або у користуванні.

Із липня 2012 року компанія Ріната Ахметова «Метінвест» консолідувала понад 50% акцій комбінату «Запоріжсталь».

У жовтні минулого року металургійний комбінат «Запоріжсталь» разом із «Азовсталлю» Групи «Метінвест» стали переможцями XII Всеукраїнського конкурсу «Екологічна якість та безпека».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG