Доступність посилання

ТОП новини

В Іраку знову тривали бої з повстанцями з «Аль-Каїди»


Бойовики, пов’язані за «Аль-Каїдою», на околицях Фаллуджі, 9 січня 2014 року
Бойовики, пов’язані за «Аль-Каїдою», на околицях Фаллуджі, 9 січня 2014 року
В Іраку сьогодні далі тривали бої у провінції Аль-Анбар на заході країни, де захопило деякі території угруповання, пов’язане з терористичною мережею «Аль-Каїда». Урядові війська за підтримки танків разом із місцевими ополченнями своїх союзників, за повідомленнями, ведуть наступ на ісламістів у місцевості між містами Рамаді, центром провінції, і Фаллуджею.

Учора надійшли повідомлення, що бойовики угруповання «Ісламська держава в Іраку і Великій Сирії», яке саме називає себе частиною «Аль-Каїди», відступили з раніше захоплених ними частин цих двох міст.

Тим часом правозахисна організація Human Rights Watch звинуватила обидві сторони конфлікту в порушеннях. Як мовиться в заяві, всі учасники конфлікту вочевидь вдавалися до незаконних методів бою, що спричиняло жертви серед цивільного населення і значні руйнування.

Учора віце-президент США Джо Байден уже вдруге за останній тиждень спілкувався з прем’єр-міністром Іраку Нурі аль-Малікі, висловивши йому підтримку й закликавши продовжити переговори з вождями місцевих племен на місці боїв і з загальнонаціональними іракськими лідерами.

Минулого тижня бойовики сунітського угруповання «Ісламська держава в Іраку і Великій Сирії» захопили частини міст Фаллуджі й Рамаді в центрі країни – вперше в історії Іраку. Проти них воюють і урядові силові структури, і їхні місцеві союзники, теж суніти.

У боях у провінції Аль-Анбар, за повідомленнями, загинули десятки людей, десятки тисяч утекли від насильства. Такий успіх бойовиків вважають найбільшим викликом урядові Іраку, більшість членів якого становлять шиїти, від часу відходу з Іраку військ США 2011 року.
XS
SM
MD
LG