Доступність посилання

ТОП новини

У Молдові порушили справу через референдум у Гагаузії


Герб Гагаузії нагадує радянські зразки
Герб Гагаузії нагадує радянські зразки
Генеральна прокуратура Молдови порушила сьогодні кримінальну справу у зв’язку з планами автономного регіону Гагауз-Єрі провести наступного місяця референдум про можливість виходу зі складу Молдови, якщо країна «втратить статус суверенної держави».

Генпрокуратура звернула увагу, що, незважаючи на те, що рішення про референдум уже визнав незаконним і скасував суд, підготовка до нього триває, а це суперечить Конституції й іншим законодавчим актам і відтак становить склад злочину за статтею Кримінального кодексу про самоправство.

У центральному місті Гагаузії Комраті заявляли, що рішення суду остаточно набуде чинності тільки 3 лютого, а референдум призначений на 2 лютого й тому може відбутися.

Гагаузька автономія складається з кількох окремих ділянок на півдні Молдови
Гагаузька автономія складається з кількох окремих ділянок на півдні Молдови
Минулого року Народні збори, законодавчий орган гагаузької автономії в Молдові, ухвалили провести референдум щодо можливості незалежності регіону Гагауз-Єрі, який населяє тюркомовний народ гагаузів, в разі, якщо Молдова перестане існувати як окрема держава (мається на увазі теоретична можливість її возз’єднання з Румунією, складовою якої Молдова була раніше). Центральна влада Молдови оскаржила це рішення в суді, який на початку січня задовольнив скаргу.
XS
SM
MD
LG