Доступність посилання

ТОП новини

Відібрані права на протест: утиски учасників Автомайдану


Автомайдан – нове унікальне явище, яке зародилося з перших днів протестів на майдані Незалежності в Києві. Активісти на автомобілях самостійно зорганізувалися, незалежно ані від політиків, ані від самого Євромайдану. Будучи мобільними, вони завжди в епіцентрі найгарячіших подій. Найгучніша акція водіїв – автопробіг до «Межигір’я», резиденції Віктора Януковича. Нині лідери Автомайдану заявляють про масові репресії з боку влади: у них вилучають водійські права та арештовують майно.

Від 1 грудня минулого року водії їздили вулицями столиці, сигналами закликаючи киян вийти на протест проти нічного розгону студентського Майдану, сповіщаючи про надзвичайну подію. Тепер автоводії, які об’єднались у рух під назвою Автомайдан, збираються у колони та виїжджають на заміські акції протесту – під маєтки представників влади, які не реагують на безчинство «Беркута» та міліції.

Саме Автомайдан почав навідуватися до «Межигір’я», де мешкає Віктор Янукович. В одного з лідерів руху Сергія Коби – спортивний автомобіль помаранчевого кольору, він завжди попереду колони автомобільного протесту. Сергій розповів сьогодні Радіо Свобода, що на його авто виконавча служба наклала арешт, нібито через те, що він вчасно не сплатив штрафи. Утім, він переконує, що давно це зробив.

«Біля мого будинку не першу ніч вже чергує машина спеціального підрозділу, який раніше називався «Кобра», сьогодні зранку, коли я виходив зі свого будинку, вони чергували біля моєї машини і завадили мені сісти за кермо і сказали, що моя машина під арештом і вони будуть її арештовувати і забирати на штраф-майданчик», – розповів один з лідерів Автомайдану.

У неділю під час автопробігу по дорозі у село Нові Петрівці, де живе президент, автомобільні активісти нарахували близько 20 постів Державтоінспекції, які знімали на камери учасників акції. Активіст Сергій Коба каже, що так ДАІ продовжило фіксацію номерів автомобілів усіх учасників руху і тепер масово вилучає у них водійські права.

«На сьогодні вже більш ніж 100 випадків, коли відібрали права. Їх зупиняли даїшники. Зупиняли під якимсь приводом, потім казали дати документи перевірити. Забирали таким чином документи і казали, а ось на вас ще був складений рапорт, що ви колись не зупинились, коли на «Межигір’я» їхали. І таким чином просто нагло забирають права. Ми всім кажемо: не віддавайте права в руки», – розповів Сергій Коба в інтерв’ю Радіо Свобода.

В ДАI кажуть, що вести відеозйомку не заборонено

Заступник начальника Державної автоінспекції Володимир Резніков в інтерв’ю Радіо Свобода прокоментував, чому працівники ДАІ на дорогах масово вилучають права в автомайданівців.

«Ніякого навмисного, чи якогось окремого списку, в яких водіїв треба відбирати права – такого списку не існує. Йдеться виключно про випадки, зафіксовані співробітниками міліції, що 29 грудня минулого року окремі водії транспортних засобів не виконали вимоги про зупинку транспортного засобу і, як наслідок, допустили порушення правил дорожнього руху, за що передбачена адміністративна відповідальність або у вигляді штрафу, або у вигляді позбавлення права керування строком від 3 до 6 місяців», – заявив Радіо Свобода Володимир Резніков.

За словами заступника начальника департаменту ДАІ МВС, у день попереднього автопробігу до «Межигір’я» ще 29 грудня, напередодні Нового року, учасники колони масово не виконували вимогу ДАІ зупинитись, про що були складені рапорти. Загалом ідеться про понад 200 порушників, каже Володимир Резніков. Тож тепер, зустрічаючи цих водіїв на дорогах, працівники ДАІ вилучають водійські права для направлення матеріалів справи до суду.

«Вказані матеріали, разом із посвідченням водія, яке повинно бути вилучене, передається до суду, а суд вже ухвалює рішення згідно з законом», – наголосив заступник начальника ДАІ МВС України.

Що стосується того, що працівники ДАІ знімали на відео учасників пробігу до «Межигір’я», то Резніков каже, що інспекторам не заборонено здійснювати зйомку на дорогах. Утім, він запевняє, що розпорядження фільмувати саме учасників Автомайдану не існує.

Натомість автоводії, що беруть участь в акціях протесту, наголошують, що вилучення прав – не єдиний спосіб тиску на них. Також їм б’ють машини та проколюють колеса, а ще вони отримують телефонні дзвінки з погрозами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG