Доступність посилання

ТОП новини

У Росії на суді щодо вбивства Політковської призначили нових присяжних


Меморіальна дошка пам’яті Ганни Політковської на будівлі редакції «Нової газети» в Москві
Меморіальна дошка пам’яті Ганни Політковської на будівлі редакції «Нової газети» в Москві
Московський міський суд у столиці Росії сформував сьогодні нову колегію присяжних на процесі у справі про вбивство журналістки Ганни Політковської 2006 року.

Призначені 12 основних присяжних і 12 запасних, і поновлення розгляду справи по суті призначили на завтра. Це буде вже третій розгляд справи по тому, як 2009 року присяжні виправдали звинувачених, але справу направили на перегляд.

Минулої осені цей суд розформував колегію присяжних у цій справі після того, як їхнє число стало меншим від необхідних 12 і запасних уже не лишалося: низка присяжних відмовилася тоді брати участь у процесі.

Процес тягнеться вже тривалий час із постійними перервами. На лаві підсудних п’ятеро підозрюваних, четверо з яких вихідці з Чечні: підприємець Лом-Алі Гайтукаєв, якого слідство вважає організатором убивства, його племінники Рустам, Ібрагім і Джабраїл Махмудови, – а також колишній міліціонер Сергій Хаджикурбанов. Вони не визнають своєї вини.

Ще одного фігуранта справи, колишнього міліціонера Дмитра Павлюченкова, який уклав угоду зі слідством, судили окремо. Його засудили до 11 років ув’язнення наприкінці позаминулого року.

Ганну Політковську, оглядача російської «Нової газети», відому своїми журналістськими розслідуваннями, критичними до Кремля, зокрема, щодо зловживань російських військ у Чечні, вбили в під’їзді її будинку в Москві 2006 року, 7 жовтня – якраз на день народження президента Володимира Путіна. Слідство заявляє, що встановило організатора і виконавців злочину, але досі не знає його замовника.
XS
SM
MD
LG