Доступність посилання

ТОП новини

Вперше до журналіста застосували формулювання часів Холодної війни – Дейвід Саттер


Дейвід Саттер
Дейвід Саттер
Міністерство закордонних справ Росії назвало тенденційними повідомлення про відомого журналіста зі США, радника Радіо Свобода Дейвіда Саттера, якому відмовили в російській візі.

За версією російського дипломатичного відомства, Саттеру відмовили в багаторазовій візі через грубе порушення російського міграційного законодавства, і сам журналіст визнав свою вину. Відтак суд наприкінці листопада минулого року засудив його до штрафу й адміністративного видворення поза межі Росії, і російські міграційні органи заборонили йому в’їзд до країни на наступні п’ять років.

Редактор російської служби Радіо Свобода Андрій Шарий зателефонував до Дейвіда Саттера і попросив його прокоментувати заяву МЗС Росії, в якій було написано: «Дейвід Саттер отримав у прес-центрі МЗС Росії акредитаційне посвідчення кореспондента Радіостанції Свобода строком на один рік. Він, згідно з чинними міграційним правилами, повинен був негайно з’явитися в Управління Федеральної міграційної служби та отримати багаторазову візу для перебування на території Росії. Незважаючи на це, Саттер звернувся в УФМС по місту Москві лише 26 листопада».

– Все, що я робив, було зроблено за інструкцією самого Міністерства закордонних справ, яке зараз робить такі заяви. Я не міг піти в УФМС, тому що вони вчасно не дали мені обіцяний документ. Переді мною зараз лежить документ – це запрошення відвідати УФМС з датою 22 листопада. Вони пишуть там, на їхньому сайті, що я порушив законодавство, перебуваючи на території країни з 21 листопада нелегально. Якщо так, чому вони виписали мені запрошення в УФМС на 22-е число?

Крім цього, я поїхав до Києва за їхньою пропозицією, і в російському посольстві у Києві мені кілька раз підтвердили, що віза «схвалена». 23 грудня мені прислали номер запрошення. 24 грудня я поїхав у російське посольство в Києві, але там не змогли знайти запрошення під цим номером. Я говорив з російським дипломатом і запитав його: «Чи був у Вашому досвіді випадок, коли Ви отримали номер, але не отримали потім візи?». Він сказав, що такого ніколи не було.

Я подзвонив до Міністерства закордонних справ, де мені сказали: «Все в порядку, візу отримаєте, не турбуйтеся. Завтра, 25 грудня, пан Олексій Грубий, перший секретар посольства Росії в Україні, все організує, і ви отримаєте візу». 25-го числа я подзвонив Грубому, він сказав: «Я повинен прочитати вам документ: «Компетентні органи вирішили, що Ваша присутність на території Російської Федерації небажана. У в’їзді до Росії Вам відмовлено».

Вперше в моєму багаторічному досвіді роботи в Росії застосоване формулювання, яке зазвичай використовують у випадках шпигунства. А зараз воно застосоване до кореспондента.

Дейвід Саттер жив і працював у Росії як радник Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода від вересня минулого року. Він також пише статті й коментарі для російської служби Радіо Свобода і, крім того, дає інтерв’ю, пише аналітичні статті й для інших новинних та аналітичних сайтів. Він – автор фільму «Вік безумства. Занепад та руйнація Радянського Союзу», який представили на Євромайдані в Києві у грудні минулого року. Перебуваючи у Києві, він був учасником багатьох телепередач на тему моральної спадщини Радянської системи.
Вік безумства. Занепад та руйнація Радянського Союзу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 1:43:09 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG