Доступність посилання

ТОП новини

Премія Стуса знайшла нових лауреатів


Київ – Співачка Руслана Лижичко, лідер гурту «Тартак» Сашко Положинський та фронтмен «Океану Ельзи» Святослав Вакарчук стали лауреатами щорічної премії імені Василя Стуса за активну громадську позицію, продемонстровану на Євромайдані. Між тим у журі наголошують, що обирати переможців було, як ніколи, складно, адже, у зв’язку з останніми подіями, такої нагороди заслуговує кожен.

Євген Сверстюк
Євген Сверстюк
Цьогорічну премію імені Василя Стуса присвятили Євромайдану, адже це – без сумніву, подія історичного масштабу, наголошує почесний президент українського відділення міжнародного ПЕН-клубу, колишній дисидент і публіцист Євген Сверстюк. За його словами, критерії визначення лауреатів були, як і завжди, простими: їх імена мали бути присутні в українському культурному просторі, а самим їм повинна бути притаманна культура Василя Стуса та його дух.

«Культура Василя Стуса – це поняття таке, яке до всіх не прикладеш. Але цьогорічна премія особлива, сьогодні вона могла би бути вручена сотням людей з Майдану. І то була дуже велика проблема вибрати зірок,бо їх багато. Ми вибрали за традицією трьох», – зауважує Сверстюк.

Положинський і Руслана не впевнені, чи заслуговують премії

Один із номінантів – лідер гурту «Тартак» Сашко Положинський. Він каже, був щиро здивований, коли дізнався про те, що він – серед номінантів.

Сашко Положинський
Сашко Положинський
«Я взагалі ніколи не знав про її існування, якщо чесно. Я далекий від премій різних нагород. Зателефонували, сказали, що присудили мені премію. Я намагався переконати, що вони помилилися, не тій людині вручили премію, але мене заспокоїли, сказали, що грошей давати не будуть. Це мене трошечки заспокоїло, бо якби давали гроші, я би спитав: «За що?». Я гроші звик заробляти», – каже співак.

В цілому ж Положинський переконаний, що наразі хоч і активно присутній в українському інформаційному просторі, однак набагато пасивніший на громадській ниві, ніж, наприклад, у 2004-2008 роках.

Не впевнена, що заслуговує на таку відзнаку, і співачка Руслана Лижичко, яка теж серед цьогорічних лауреатів премії.

«Я не знаю, чи я вже так багато зробила, чи я дійсно гідна такого великого диплому. Мабуть, є дуже багато людей, які зробили те саме, що і я, і вони гідні цього диплому. З вашого дозволу я віднесу його на Майдан і там покладу його на сцені», – говорить співачка.
У Києві нагородили лауреатів премії Василя Стуса
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

А ось, що думає про премію ще один її лауреат, фронтмен «Океану Ельзи» Святослав Вакарчук.


Премія імені Василя Стуса заснована 1989 році Українською асоціацією незалежної творчої інтелігенції і вперше вручалася у Львові. За 25 років нею було відзначено різних громадських діячів, серед яких, зокрема: правозахисник Євген Захаров, історик Володимир В’ятрович, мовознавець Лариса Масенко, релігієзнавець та колишній дисидент Мирослав Маринович, кобзар Тарас Компаніченко, співачка Марія Бурмака, заслужений лікар України Ольга Богомолець та багато інших.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG