Доступність посилання

ТОП новини

Дейвід Саттер має право оскаржити відмову в російській візі


Американський журналіст, консультант Радіо Свобода Дейвід Саттер, якому відмовили в російській візі, має право оскаржити рішення російського суду. Про це заявили представники Федеральної міграційної служби Росії. Заступник керівника департаменту з організації роботи з іноземними громадянами ФМС Дмитро Демиденко заявив: «У нього є право оскаржити це рішення у вищій судовій інстанції».

Демиденко підкреслив, що рішенням Таганського суду Москви Саттерові заборонений в’їзд до Росії на 5 років, оскільки журналіст, за словами представника ФМС, «перебував на території Росії без візи».

У самому рішенні суду не згадується про п’ятирічну заборону на видачу візи, проте в законі про порядок виїзду і в’їзду в Росію йдеться про те, що в’їзд в іноземному громадянинові не дозволяється, якщо в період свого попереднього перебування в Російській Федерації іноземний громадянин чи особа без громадянства зазнали адміністративного видворення за межі країни.

Як заявили в МЗС Росії, Саттер, в’їхавши до Росії 21 листопада і отримавши акредитаційне журналістське посвідчення, мав негайно з’явитися до міграційних органів по візу, але прибув туди тільки 26 листопада і таким чином фактично ці дні перебував у Росії нелегально, що й склало згадане порушення. (21 листопада був четвер, 26 листопада – вівторок; субота й неділя – вихідні.)

Сам Дейвід Саттер повідомляв про цілком інший перебіг подій. За його словами, його у грудні минулого року повідомили, що його прохання про візу задоволене, і МЗС Росії присвоїло його проханню офіційний номер, який він мав пред’явити в російському посольстві в Україні, де він на той час перебував; але, за словами журналіста, в посольстві Росії в Києві йому заявили, що його присутність у Росії небажана, відтак його прохання про візу відхилене.

Як повідомляв президент Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода Кевін Клоуз, посольство США в Москві подало офіційний дипломатичний протест Міністерству закордонних справ Росії з цього приводу. За словами Клоуза, посольство домагалося від російського МЗС пояснень, але безрезультатно.

Рішення Росії відмовити у візі Саттерові привернуло увагу багатьох світових медіа. Про розчарування цим рішенням заявив Державний департамент США.

Дейвід Саттер жив і працював у Росії як радник Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода з вересня минулого року. Він – автор фільму «Вік безумства. Занепад та руйнація Радянського Союзу», який представили на Євромайдані в Києві у грудні минулого року.
XS
SM
MD
LG