Доступність посилання

ТОП новини

«Репортери без кордонів» глибоко вражені «репресивним» законом в Україні


Міжнародна організація захисту прав журналістів «Репортери без кордонів» заявила, що глибоко вражена ухваленим сьогодні в Україні законом, що, за словами організації, копіює деякі з найрепресивніших моментів недавнього законодавства Росії.

Серед пунктів, які викликали жах правозахисників, – криміналізація наклепу, полегшення механізму блокування сайтів в інтернеті без рішень судів чи запровадження для неурядових організацій, що отримують іноземне фінансування, статусу «іноземних агентів». Іще низка моментів, на які звернули увагу «Репортери без кордонів», обмежує свободу слова чи зібрань.

Організація закликала президента Віктора Януковича не підписувати цей закон, що становить «рішучий крок назад від демократії», мовиться в її заяві.

Сьогодні більшість у Верховній Раді ухвалила низку законодавчих змін, які обмежують права людини, зокрема, право на свободу висловлення поглядів і на свободу зібрань, без обговорення й без участі депутатів від опозиції. Серед них – Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян», який містить згадані положення.

Текст закону стосовно «іноземних агентів» повторює аналогічні норми, внесені 2012 року в законодавство Росії, які викликали широку критику й засудження в Росії й за кордоном і призвели до масштабних переслідувань неурядових організацій у цій країні.
XS
SM
MD
LG