Доступність посилання

ТОП новини

Рига – культурна столиця Європи 2014


Рига – 17-19 січня у столиці Латвії відбудеться презентація Риги, як культурної столиці Європи у 2014 році. Загалом цього року пройде понад 200 заходів, зокрема Всесвітня олімпіада хорів, церемонія нагородження Європейської Кіноакадемії, забіг Свободи, Ризький фотомісяць, творчі квартали, конкурси графіті й ще багато різних акцій, які мають на меті засвідчити, що Рига дійсно є культурною столицею Європи.

Честь відкрити багатий на культурні події рік випала Латвійській національній опері як одному з символів Риги. 17 січня тут покажуть фрагменти опери Ріхарда Вагнера «Рієнці». В постановці опери, яку підготувала міжнародна творча команда, братимуть участь хор хлопчиків Домського собору та вихованці Ризької хореографічної школи.

«Усі, хто цікавиться творчістю Вагнера, знають, що у нього був ризькій період. Лібрето до опери «Рієнці» і перші два акти були створені ним у Ризі. Тому, щоразу, коли ця увертюра лунає у світі існує зв'язок з Ригою», – розповідає музикознавець Мікус Чежа.

Бурштин і «Ланцюг друзів книги»

Бурштин вже давно асоціюється з Балтією, і виставка «Бурштин в колах природи» в Латвійському музеї природи має на меті ознайомити, найперше, з балтійським бурштином, його природними формами та різноманіттю відтінків. Відвідувачі зможуть побачити фіолетовий, синій, зелений і навіть чорний бурштин, щоправда, його привезли з Ефіопії. Особливий акцент виставки – використання бурштину.

«Наш бурштин має низку цінних особливостей. Його використовують у медицині, у парфумерії, електротехніці. Головна увага на виставці звертатиметься на бурштинову нитку, яку винайшла наша латвійська доктор хімічних наук Інга Ляшенко. Використовується ця нитка у медицині, оскільки бурштин сприяє загоєнню ран», – зазначила завідувачка відділу геології Музею природи Аніта Сауліте.

Одним із цікавих заходів, у якому братимуть участь не тільки жителі, але і гості Риги, стане символічна акція «Ланцюг друзів книги». Майже 15 тисяч книг передаватимуть з рук у руки активісти, вишикувавшись живим ланцюгом, зі старої будівлі Латвійської національної бібліотеки у нове приміщення, побудоване на іншому березі Даугави.

«Книга, на мою думку, є одним з найкращих видів, що символізує культурне надбання. Передача книг з рук у руки по ланцюжку людей символізує їхню готовність зберігати культурні цінності для передачі їх майбутнім поколінням», – вважає представник оргкомітету «Рига-2014» Мартіс Дрегіс.

«Дегустація» культури на базарі, Бах на автовокзалі

Організатори презентаційних заходів «Рига-2014» вирішили поєднати такі здавалось б різні речі, як торгівлю на базарі, подорожі й мистецтво. У павільйонах Ризького центрального ринку відбуватиметься «дегустація» культурної програми «Рига-2014». Передбачені виступи музикантів, театралізовані сценки, кінопокази.

Наразі подорожуючі зможуть, очікуючи свої рейси у залах Ризького автовокзалу, слухати музику Баха у виконання піаністів декількох поколінь.

А коли на землю опустяться сутінки, на берегах Даугави у Ризі можна буде побачити музично-світлову композицію з піротехнічними ефектами на музику композитора Яніса Лусенса та фінал чемпіонату вогняних скульптур на Кіпсалі.

Війна і культура

Також цими вихідними у виставковому залі «Арсенал» відкриється виставка «1914», яка повідає про вплив Першої світової війни на мистецтво. На виставці будуть представлені унікальні фотографії того часу, роботи класиків латиського модернізму, а також взірці мистецтва з престижних художній музеїв і галерей інших країн.

Завершиться програма презентації концертом «Рига гримить» за участю кращих латвійських виконавців академічної, народної й популярної музики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG