Доступність посилання

ТОП новини

Змагання за Ай-Петрі: екологи проти господарської діяльності в кримських заповідниках


Снігоходи на горі Ай-Петрі у Криму (фото, надане екологами)
Снігоходи на горі Ай-Петрі у Криму (фото, надане екологами)
Сімферополь – Заповідна Ай-Петринська яйла перебуває під загрозою знищення, вважають екологи. Вони вимагають від української влади вжити заходів з припинення будь-яку господарську діяльність, яка загрожує природному довкіллю в Ялтинському гірсько-лісовому природному заповіднику. Раніше представники кримського уряду заявляли про плани розширення рекреаційних зон на Ай-Петрі і про необхідність зміни меж Ялтинського заповідника.

Представники екологічних організацій закликають українську владу домогтися припинення господарської діяльності і суворо дотримуватися заповідного режиму в Ялтинському гірсько-лісовому природному заповіднику. У заяві Кримської республіканської асоціації «Екологія і мир» і Київського еколого-культурного центру, оприлюдненій днями в Сімферополі, мовиться, що це – єдиний шлях зберегти унікальну дику природу Ай-Петринської яйли і забезпечити якісну питну воду для курортів Криму.

Учений-біолог Олексій Тохтамиш каже, що Ай-Петринська яйла є своєрідною «водонапірною баштою», яка щорічно акумулює близько 180 мільйонів кубометрів води, яка потім надходить до Великої Ялти та Алушти, до Севастопольської зони і Бахчисарайського району. Господарська діяльність із залученням та обслуговуванням тисяч туристів у заповіднику призводить до порушення водозабору і забруднення води.

Забруднення виникає через те, що, за відсутності каналізаційних стоків, сюди потрапляють нечистоти від перебування туристів, друге – сміття і третє – тварини і техніка
Олексій Тохтамиш
«Саме забруднення виникає через те, що, за відсутності каналізаційних стоків, сюди потрапляють нечистоти від перебування туристів, друге – сміття і третє – тварини і техніка, які експлуатуються на яйлі», – зазначив Олексій Тохтамиш.

Екологи повідомили, що зафіксували, як на Ай-Петрі незаконно і з відома чи дозволу адміністрації заповідника облаштовуються лижні траси і підйомники, організовується катання туристів на снігоходах, квадроциклах, конях і велосипедах, проводяться екскурсії до карстових печер, надаються інші платні послуги, шкодячи заповідній території.

Урядовці хочуть «компромісу», екологи – виконання закону

В адміністрації Ялтинського заповідника Радіо Свобода повідомили, що там немає кому прокоментувати ці звинувачення, оскільки його директор Володимир Капітонов перебуває у відпустці, а виконувач обов'язків керівника Олександр Чернишов виїхав на територію заповідника. У відпустці виявився і голова Республіканського комітету з лісового і мисливського господарства Криму, а керівник його сектору зв'язків з громадськістю Ганна Антощук від коментарів відмовилася.

«Я не готова коментувати зараз цю ситуацію. Взагалі, це серйозний коментар і я їх не даю», – заявила представник Рескомлісу автономії.

Українські екологи, до яких приєдналися також їхні польські колеги, закликали президента України Віктора Януковича не ухвалювати рішень про вилучення південнобережних земель зі складу Ялтинського заповідника і надати вченим та громадським активістам-екологам всі матеріали до проекту указу щодо зміни меж і розширення території цього заповідника, що підготовлений в Адміністрації президента.

Раніше представники кримського уряду заявляли про плани розширення рекреаційних зон на Ай-Петрі. Зокрема, міністр курортів автономії Олександр Лієв каже, що туризм є найбільш екологічно ощадним видом діяльності, і рекомендує подивитися на досвід Франції, Швейцарії, інших європейських держав та США, де існує потужний екологічний рух, але розвивається гірський туризм. За словами міністра, слід знайти якийсь компромісний варіант збереження і використання ресурсів Кримських гір.

На плато Ай-Петрі треба дослідити інфраструктурні можливості. Ніхто не збирався робити там щось, що шкодитиме екології
Олександр Лієв
«На плато Ай-Петрі треба дослідити інфраструктурні можливості. Ніхто не збирався робити там щось, що шкодитиме екології. Мова йде лише, що всі проекти проходили екологічну експертизу і знаходили рівновагу між економічною та екологічною доцільністю», – вважає Олександр Лієв.

Тим часом представники громадських екологічних організацій звернулися до Державної екологічної інспекції і до Генеральної прокуратури України з проханням вжити заходи для припинення порушень закону «Про природно-заповідний фонд» на території Ялтинського гірсько-лісового природного заповідника, зокрема, для припинення незаконної господарської діяльності на Ай-Петринській яйлі.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG