Доступність посилання

ТОП новини

Українська влада намагається сподобатися Кремлю – білоруська опозиція


Олексій Янукевич
Олексій Янукевич
Лідер білоруської опозиційної партії БНФ Олексій Янукевич виступив із критикою останніх рішень, увалених парламентською більшістю України, і повʼязав таку законодавчу діяльність з намаганням «сподобатися Кремлю».

«Для мене очевидно, що наступ на права і свободи, закамуфльований під законотворчу діяльність, явно повʼязаний з прагненням сьогоднішнього українського керівництва сподобатися Кремлю і продемонструвати, що вони контролюють ситуацію і в змозі стримати народні протести», – заявив Янукевич.

Білоруський опозиціонер висловив стурбованість тими законодавчими нормами, які, за його словами, обмежують свободу слова, а також тими, які обмежують право на свободу зібрань.

«Тривогу викликають заходи проти громадських обʼєднань, до яких належить придумане в Росії визначення «іноземного агента» в разі отримання пожертвувань з іноземних джерел», – додає Олексій Янукевич.

Він також зазначив, що пакетне ухвалення рішень, до якого парламентська більшість в Україні вдалася 16 січня, є звичною практикою у Білорусі.

«Саме пакет «антиреволюційних законів» передував президентським виборам 2006 року і подальшим репресіям. Тоді була запроваджена кримінальна відповідальність за діяльність від імені незареєстрованих організацій, кримінальна відповідальність за дискредитацію Республіки Білорусь. Восени 2011 року в білоруське законодавство був також внесено пакет значних обмежень громадянських свобод», – розповів білоруський опозиціонер.

На його думку, «первинна мішень цих законів – Євромайдан». Олексій Янукевич вважає, що «нові обмежувальні заходи явно інспіровані Москвою, керовані з Кремля, а, можливо, і продиктовані безпосередньо Кремлем».

«І це не просто схожість авторитарних заходів різних диктаторських режимів! Розворот України до східного вектора неминуче буде повʼязаний з подальшим обмеженням прав людини. І, навпаки, прогрес в напрямку повноцінного виконання міжнародних стандартів прав людини і громадянських свобод неминуче повʼязаний з інтеграцією в Європу, з використанням європейських демократичних механізмів», – зазначив Янукевич, який у своїй заяві також побажав українському народу «наполегливості і твердості у справі захисту європейського вибору і цінностей громадянської свободи».
XS
SM
MD
LG