Доступність посилання

ТОП новини

Влада Сирії висловила готовність до обміну полоненими з повстанцями


Валід аль-Муаллем (л) і Сергій Лавров (п) на зустрічі в Москві, 17 січня 2014 року
Валід аль-Муаллем (л) і Сергій Лавров (п) на зустрічі в Москві, 17 січня 2014 року
Влада Сирії готова обмінятися з повстанцями списками полонених для можливого обміну ними в майбутньому, заявив сьогодні міністр закордонних справ Сирії Валід аль-Муаллем, який перебуває в Москві.

Після переговорів із колегою з Росії Сергієм Лавровим чільний сирійський дипломат повідомив, що також передав Росії план запровадження перемир’я в місті Алеппо на півночі його країни, яке частинами контролюють урядові сили й повстанці.

За словами сирійського міністра, він попросив російського колегу вдатися до своїх контактів і посприяти втіленню цього плану. Якщо таке перемир’я втримається, схожі домовленості можуть запровадити і в інших містах Сирії, додав він.

Сирійська влада також висловила готовність до низки «гуманітарних кроків», які мають полегшити доставку на місця гуманітарної допомоги, повідомив на прес-конференції Лавров.

Російський міністр, крім того, закликав головне об’єднання сирійської опозиції не зволікати і призначити свою делегацію на заплановану на наступний тиждень у швейцарській Женеві мирну конференцію для пошуку шляхів урегулювання в Сирії.

Це об’єднання, Національна коаліція сирійських революційних і опозиційних сил, збирається сьогодні в турецькому Стамбулі, щоб вирішити, чи піде воно на цю конференцію наступної середи. США та інші союзники цієї коаліції домагаються її участі в конференції, хоча частина учасників цього об’єднання вже заявила, що не братиме в ній участі.

Сирійська національна коаліція домагається, щоб конференція привела до створення в Сирії перехідного уряду, в якому не були б представлені нинішній президент Башар аль-Асад і наближені до нього діячі. Офіційний Дамаск заявляє, що ніяких передумов для переговорів бути не може.
XS
SM
MD
LG