Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії призначили прем’єра через півроку після виборів


Богуслав Соботка
Богуслав Соботка
Президент Чехії Мілош Земан призначив сьогодні лідера лівоцентристської Чеської соціально-демократичної партії Богуслава Соботку новим прем’єр-міністром у сподіванні знайти вихід із політичного глухого кута, що настав після дострокових парламентських виборів у жовтні: весь цей час у країні працював тимчасовий уряд, який не отримав підтримки парламенту.

При цьому Земан уже висловлював сумніви у кваліфікації декого з людей, яких Соботка пропонує на міністрів у своєму уряді; той відповідав, що не змінюватиме своїх висуванців, попри застереження президента. Вважають, що розгляд затвердження цього уряду в парламенті теж буде непростий.

Богуслав Соботка, лідер соціальних демократів, партії, яку в 1990-х очолював сам Мілош Земан, домовився про коаліцію ще з двома силами: новачком у парламенті, популістським центристським рухом «АНО» («Так»), який очолює підприємець-мільярдер Андрей Бабіш, і ще одними центристами – християнськими демократами-народовцями. Разом вони мають у нижній Палаті депутатів парламенту 111 місць із загалом 200.
XS
SM
MD
LG