Доступність посилання

ТОП новини

Референдум припинить гру в політиканство – Геннадій Кернес


Референдум припинить гру в політиканство – Геннадій Кернес
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:47:12 0:00
Харківський міський голова Геннадій Кернес знову порушує питання про проведення всеукраїнського референдуму з питань устрою і роботи парламенту. Обґрунтовуючи доцільність такого референдуму, він заявив в інтерв’ю Радіо Свобода, що йому набридло, коли народні депутати не виконують своїх обов’язків, не працюють у парламенті, а систематично скоюють кримінальні злочини та беруть участь у масових заворушеннях.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:12:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Пане Кернес, ми побачили Вашу заяву про підтримку «народної ініціативи» щодо проведення референдуму. Ви пишете, що, оскільки депутати не працюють у парламенті, оскільки вони беруть все частіше і частіше участь у масових заворушеннях, варто провести референдум. Але невже цей референдум може змінити ситуацію в країні, допоможе здолати політичну кризу?

– Так влаштована держава, що є різні гілки влади. І якщо ми з Вами говоримо конкретно про депутатів, то це законодавча гілка влади. І для мене, як і для людини, яка має юридичну освіту, сам обирався депутатом міського рівня, зараз працюю міським головою, незрозуміло: як можна в такий кризовий час, коли влада знаходить всі можливі шляхи вирішення тих завдань і питань, які ставить перед нею суспільство і саме життя, лишатися обабіч дороги, хвалитися своєю безкарністю, прикриваючись депутатською недоторканністю, дозволяти собі розпускати руки, ображати людей і взагалі, скажемо так, не займатися тією справою, заради якої виборець довірив їм високе право працювати для покращення життя?

Тому, враховуючи всі «за» і «проти», я виступаю з ініціативою, щоб була підтримана народна ініціатива. Я постійно зустрічаюсь з жителями Харкова, веду особисті прийоми, зустрічаюсь і на вулицях, і на інших територіях – і я бачу, що люди постійно цікавляться: коли закінчиться цей, вибачте, хаос? Тому підтримую народну ініціативу. Я вважаю, що ми повинні на всеукраїнський референдум поставити наступні питання, як знаття депутатської недоторканності та зменшення кількості депутатів. Тому що ми бачимо, що не кількість, а якість має бути. І ми бачимо, коли сесійна зала перетворюється у поле бою, то це не робота парламенту. Можна за цим раз спостерігати, другий, але це вже увійшло в систему.

І третє питання. Я вважаю, що необхідно мати можливість підтримати народну ініціативу, щоб було право у виборців відкликати депутатів всіх рівнів, відповідно керівників різних рівнів, у тому числі і міських голів.

– Але чи від зменшення кількості покращиться якість парламенту? У парламенті сьогодні мало експертів, мало фахівців, а здебільшого представники бізнесових груп, які відстоюють свої інтереси.

– Ви правильно ставите запитання. Кількість ні в якому разі не може замінити якість. Я можу сказати, що це залежить у тому числі і від кожного депутата, котрі працюють сьогодні у Верховній Раді… Тому я впевнений: якщо буде проведений референдум за народною ініціативою, тим більше, якщо буде позитивний результат, то всі тоді перестануть грати в політиканство. Тому що на сьогоднішній день у нас виходить, що народний депутат не пише закони, не читає закони і не виконує закони, зате дає оцінку іншим політикам з претензією на те, що він є політичним експертом.

Але опозиція, яка сьогодні критикує чинну владу, коли сама була владою, ніколи не визнавала своїх помилок. На відміну від діючої влади. Тим більше, що опозиція має бути, але повинні бути з її боку конструктивні пропозиції. Тому, коли опозиція не знаходить аргументів і перетворює залу засідань Верховної Ради на ринг, я думаю, що якраз зменшення кількості депутатського корпусу не дасть можливості (зменшить, можливість, принаймні) проникнути в стіни парламенту тим, хто сьогодні зацікавлений у підриві авторитету нашої держави і законодавчого органу, а натомість збільшить відповідальність політичних сил і депутатів-мажоритарників, якщо буде змішана система. Тоді, я думаю, ми будемо отримувати з кожним скликанням більш якісний склад парламенту.

– Депутати вже спростили процедуру зняття недоторканності. Цього, як на Ваш погляд, вистачає? Чи Ви за повне зняття цієї недоторканності?

– Я – міський голова. У мене немає ніякого імунітету. Я працюю у півторамільйонному місті, в якому є свої традиції, історія, і свої, як кажемо ми, плани та програми розвитку. Керуючись своїми повноваженнями і діючим законодавством, я зобов’язаний виконувати все в рамках діючого законодавства.

Що ми бачимо сьогодні у депутатів? Депутат, зайшовши до сесійної зали, перетворюється на недоторканного громадянина, в котрого, я так розумію, багато помічників, висока зарплата, висока у майбутньому пенсія, плюс недоторканність.

Коли депутат займається не притаманною йому діяльністю, не працює в сфері законодавства – вони не мають отримувати за те гроші, що вони Майдани створюють. Вони не за те мають отримувати гроші, що гречкою обсипають своїх колег. Вони не за те мають отримувати гроші, коли ображають, принижують і залякують народ України.

– Зрозуміло, що може народ ініціювати референдум, але на це все ж таки потрібна згода влади – ЦВК, що досі не виходило. То що Ви плануєте?

– Я думаю, що є закон. Згідно цього закону, є процедура, механізм проведення цього референдуму. Тому, якщо будуть створюватися ініціативні групи, я думаю, що ми створимо максимум умов для того, щоб підтримати народну ініціативу.

– Правозахисники ті події, які коїлися у нас під час Форуму Євромайданів, назвали порушенням прав на свободу мирних зібрань. Ми бачили, що на вулицях стояли бюджетники: вчителі, лікарі. Їх за графіком виводили.

Ви бачите у цьому користь, що людей насильно виводять на вулиці? Навіщо, щоб про Харків говорили як про місто, де коїться таке неподобство? Чому людей переслідували, там6 де вони мітингувати, туди і за ними йде Партія регіонів? Чому у нас цей форум не міг відбутися цивілізовано?

Більшість харків’ян не запрошували ніякого Єврофоруму
– Сьогодні переважна більшість підтримує президента України Віктора Януковича. Більшість харків’ян не запрошували ніякого Єврофоруму. Це перше.

Друге. Ті організатори, які створювали умови для проведення цього Єврофоруму, не визначили, по-перше, місце проведення цього Єврофоруму і так далі. І, наскільки ми всі бачили через ЗМІ, все це робилося такою таємною, секретною справою за сімома печатками. Тому, я впевнений у тому, якщо ми з Вами говоримо про мирні зібрання і про мирні настрої людей, то це не має заважати іншим.

Заходити, наприклад, на територію того чи іншого скверу, на територію тієї чи іншої площі ми ж не забороняємо. У нас немає ж там забороняючого знаку. Але Ви маєте розуміти, що є стосунки між людьми, і ці стосунки мають бути толерантними, поважати одне одного. А в нас сьогодні виходить, що якщо ти стоїш на Євромайдані, то тобі все дозволено.

Заходити на територію тієї чи іншої площі ми ж не забороняємо. Стосунки між людьми мають бути толерантними
І сьогодні, якщо ми хочемо почути конструктивну критику влади – то я до неї готовий як керівник, як міський голова, і в нас є для цього всі можливості. У Харківській міській раді представлені різні політичні сили, в тому числі БЮТ, які мають повне право вийти на трибуну Харківської міської ради і висловити претензії. Але ж це робиться не так. Це ж робиться, вибачте, криками і постійними звинуваченнями. Тому я вважаю, що Ви тут як журналісти не об’єктивні. Ви заангажовані і симпатизуєте в першу чергу сьогодні цій меншості, якщо ми говоримо про Харків.

Що стосується бюджетників. Я хочу сказати, по-перше, коли з’являється інформація про те, що в Харкові вийшли бюджетники, навіщо доводити, що не вийшли бюджетники? Коли ви берете інтерв’ю і показуєте через ті ЗМІ, в яких ви працюєте, що на вулицях Харкова присутні трудові колективи наших машинобудівних підприємств, інших підприємств, які за своєю ініціативою у тому числі зібралися, приїхали і відстоюють свою позицію – вас це не влаштовує.

Якщо говорити про бюджетників, а чим бюджетники відрізняються від інших людей?

– Нехай приходять за своєю волею. Чому їх змушують?

– Хвилинку! Вся справа в тому, що якщо завтра ми з вами все-таки будемо учасниками референдуму, то в цьому референдумі візьмуть участь всі: і бюджетники, і журналісти, і політологи, і соціологи, і лікарі, і вчителі, і водії, і так далі, і навіть ті дівчатка, які займаються, знаєте, модою. Теж, якщо у них є бажання змінити життя, вони прийдуть на дільницю і проголосують.

Але питання в іншому. Питання в тому, чому Ви вважаєте, що це не можна? Чому Ви вважаєте, що це люди, які не можуть висловлювати свою позицію? Чому вони мусять терпіти, я ще раз кажу, те похваляння нардепів, які блокують трибуну Верховної Ради, не даючи можливості ухвалювати держбюджет. А в цьому держбюджеті їхні зарплати, їхні соціальні виплати, і так далі. І коментарі, які давали ці люди, були спрямовані тільки на одне, що вони хочуть вчасно отримувати зарплату і отримувати вчасно соціальні виплати.

А якщо вони підтримують сьогодні курс президента, то що в цьому поганого? Чи ми забули про те, що Віктор Янукович всенародно обраний – переміг на виборах у 2010 році? Чи ми не повинні це враховувати? Це ж неправильно. Він не розділяє країну ні на Захід, ні на схід. Він – президент всієї України. А деякі політики розділяють цю країну, проповідують інші цінності. Вони не поважають ті подвиги, які були заслуженими подвигами наших ветеранів. Вони вважають, що це неправильно. Вони б’ють і ламають пам’ятники історії. І лишаються непокараними.

– Але погодьтеся, що меншість так само має прав на мирні зібрання. І прибічники Партії регіонів мають право на висловлення своєї думки. Але є одна різниця. Ці люди мають виходити самі, а не за сприяння органів влади.

– Партія складається з членів партії. І в партії є оргвідділи, які організовують роботу партії. І якщо завтра член партії отримав запрошення на участь у мітингу, і він самостійно визначає, брати йому участь чи ні. Ми хочемо, на Вашу думку, зробити висновок, що ми не можемо цим займатися? Це даремно. Це перше.

Друге питання. Чи забезпечує влада сьогодні на місцях ті рівні можливості, про які Ви говорите? Я можу Вам сказати: так, забезпечують. Я не бачив сьогодні жодної заборони, хоча у Харківської міської ради є рішення судів, які забороняють. З врахуванням у тому числі, а це починалося до Нового року, підготовки святкування Нового року, з врахуванням підготовки площ і скверів для відпочинку під час новорічних свят, під час шкільних канікул.

Мирні зібрання громадян, їх можна провести день, другий, третій. Ну, не місяцями ж! Кожного дня ви знаходите своїх ворогів і ставите їм тавро
І наступне. Скажіть, будь ласка, чому Ви вважаєте, що ті зібрання громадян, які Ви називаєте мирними, до кінця мирні? Якщо це мирні зібрання громадян, їх можна провести ну день, ну другий, ну третій. Ну, не місяцями ж! Кожного дня на цих мирних зібраннях ви знаходите своїх ворогів і ставите їм тавро.

Але я Вам наведу інший приклад. Коли група людей, наголошую, що група, це не тисячі людей, а 50-100 осіб, максимум 120, навіть не 150 осіб йде таким неорганізованим натовпом і йде туди, куди вважає за потрібне, заходять у магазини, в транспорт і починають там шуміти, то це як називається?

Загинули люди на ювелірній фабриці, Майдан вирішив оголосити траур. Майдан! Це є такий орган, який вирішив оголосити траур?
І останнє. У мене є такий вислів: тісто вийшло з каструлі. Господиня мене зрозуміє. Той, хто знає, що таке тісто, коли виходить. Давайте тісто назад в каструлю і кришкою його накриємо. Давайте припинимо акценти розставляти: чи мирне зібрання, чи немирне зібрання. Я не бачу сьогодні перешкод для нормальної, конструктивної роботи. Але в нас сьогодні відбувається зовсім навпаки. Як маленький приклад. Коли загинули люди на ювелірній фабриці, Майдан вирішив оголосити траур. Майдан! Я наголошую. Це є такий орган, який вирішив оголосити траур?

– А це що, погана ініціатива?

– Я Вам поясню одну річ. Траур оголошується тоді, коли для цього є всі підстави, і для цього є спеціальні рішення компетентних органів.

– Але загибель восьми людей!..

– Я ще раз пояснюю. Загибель восьми людей – це дуже погано. Це горе в першу чергу для родичів. Але політику, я ще раз кажу, з цієї, вибачте, трагедії треба усунути. Тому що цією трагедією почали маніпулювати політикани. Цією трагедією повинні займатися психологи, соціальні працівники, лікарі, правоохоронці, влада повинна займатися цими питаннями, забезпечити сім’ї загиблих всім необхідним і так далі. Але політики тут не повинно бути.

Я, як харківський міський голова, зобов’язаний забезпечити і зробити все, щоб в першу чергу ті, хто лишився живим і знаходяться сьогодні у наших медичних закладах, були забезпечені медикаментами, були забезпечені соціальною підтримкою, матеріальною допомогою і так далі. Те, що ми і робимо. А якщо я буду займатися в цьому питанні політикою, вибачте, піаритися на цьому, то це буде неправильно. Але ми бачили, як майданівські політики на цьому піарилися.

– Але як би Ви першим оголосили…

– Та нічого мені не треба першим, вибачте, оголошувати. Вся справа в тому, що це трагедія. І ця трагедія, яка повинна за собою потягнути відповідні оргвисновки і висновки. А не треба сьогодні розгойдувати в цілому країну.

У
У місті Харків це не пройде. Я ніколи не дозволю ні захопити будівлі мерії, будь-яку іншу державну установу. Ніколи я цього не дозволю!
місті Харків це не пройде. Я ніколи не дозволю ні захопити будівлі мерії, не захопити будь-яку іншу державну установу. Ніколи я цього не дозволю! І якими способами? Тільки законними я буду захищати ці всі будівлі, щоб вони повноцінно функціонували для територіальної громади, а не для, вибачте, меркантильних інтересів тієї купки людей, які вважають, що вони – новоявлений штаб революції. Це неправильно.

– Ви говорите, що у нас в Харкові ніхто не забороняє мітинги. Так. Але зараз проти них задіяні молодики спортивної статури, яких називають «тітушки». До речі, з’явилася у ЗМІ інформація, і на мітингах вона теж оприлюднюється, що це хлопці зі спортивних клубів. І навіть пов’язують ці клуби з Вами. Погодьтеся, коли людей б’ють, коли кидають на них петарди – це теж ненормально.

– Якщо людина спортивної статури, то Ви вже його назвали «тітушкою». Скажіть, будь ласка, чому Ви вважаєте, що Ви це правильно робите? Те, що відбулося у Харкові, те, що стосується петард і захоплень тих чи інших приміщень, я маю на увазі, не захоплення, а протистояння…

– Фізичного.

– Так, фізичного. То в цьому питанні повинні спрацювати правоохоронні органи. І, наскільки мені відомо, правоохоронні органи затримували десятками цих людей і відправляли їх відповідно у ті компетентні органи, які мали щодо них прийняти рішення. І в цьому питанні це не моя компетенція.

Але я не маю наміру уникати відповідальності. Я теж для себе зробив висновки як харківський міський голова, які можуть бути наслідки, прецеденти. І я над цим працюватиму. Але я не маю наміру це питання на сьогоднішній день, вибачте, популяризувати. Чому? Тому що це вже учорашній день. І ми з цього маємо зробити висновки. От і все.

Я, Кернес, маю відносно Луценка низку судових рішень, він не виконує рішення суду. Йому до Аватара дуже далеко
Я, Кернес Геннадій Адольфович, маю відносно Луценка Юрія Віталійовича низку судових рішень, де його зобов’язують переді мною вибачитися за ті образи і плітки стосовно мене, які він говорив, будучи міністром внутрішніх справ. Чому він не виконує рішення суду? Коли тут його облили люди, які не погоджуються з його позицією, зеленою рідиною, він себе назвав Аватаром. Хоча він переплутав. Аватар не зелений. Наскільки я пам’ятаю, у фільмі Аватар синій… Якщо він зелений, тоді нехай він не називає себе Аватаром. Чому? Тому що йому до Аватара дуже далеко.

Є інформація, що сюди приїде чемпіон по боксу Кличко. Він потрапив у парламент, але це не говорить, що він вже з неба зірки знімає
Є інформація, що сюди приїде чемпіон по боксу Кличко... Я його називаю «чемпіоном по боксу», не більше, він не політик, він не може бути таким. Він потрапив сьогодні у парламент, але це не говорить про те, що він вже з неба зірки знімає. Чому він сьогодні знаходить мотивацію і сто причин не приїхати в місто Харків? І на це ніхто не звертає уваги. А на нього ж тут чекали.

– Кажуть, що йому відмовляють у прес-залах. Начебто через Ваше втручання.

– А чому не дати прес-конференцію під відкритим небом? Чому для цього необхідна обов’язково якась зала? Навіщо Ви шукаєте, вибачте, такі дрібні причини, які не тягнуть за собою жодних результатів? Та це просто відмовки. Це просто боягузтво і так далі.

– Хто гарантуватиме безпеку харків’ян, якщо молодики спортивної статури відбулися малим штрафом?

– А можна питання на питання? А чому немає штрафу за те, що мирне зібрання, як Ви його називаєте, Євромайдан після себе залишає гори сміття, за собою не вивозить? І забули навіть хрюкнути, вибачте на слово. Чому? Тому що, коли викидають сміття прямо біля пам’ятника Тарасу Григоровичу Шевченку і йдуть, після них прибирають наші комунальні служби. Якщо Ви звернете увагу, то після 10-тисячних мітингів, які були у Харкові, все було прибрано і все чисто, і ніхто нікому не заважав.

Ми вже пройшли сьогодні протистояння біля суду, коли був суд над Юлією Тимошенко. Ми вже пройшли протистояння, коли була площа проти іншої площі. Ми вже пройшли протистояння цих маршів і так далі.

На сьогодні у нас є всі можливості навчитися поважати одне одного і зробити висновки з тих обставин, в яких ми знаходимося. І я вважаю, що на сьогодні наше основне завдання – сформувати програму соціального-економічного розвитку міста. Відповідно ми є невід’ємною частиною нашої країни. І якщо в нас будуть результати і в нас будуть хороші результати, ми будемо ними пишатися. Відповідно нам буде що сказати не тільки харків’янам, але й нашим гостям.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG