Доступність посилання

ТОП новини

Чим більше буде репресій, тим більше ми протестуватимемо – Автомайдан


Що здобув Автомайдан і втратив його засновник
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:20 0:00
Зараз Дмитро Булатов роздає інтерв’ю, ходить на прямі ефіри та влаштовує брифінги для преси. Його ім’я не зникає зі стрічок новинних сайтів. А ще два місяці тому він був рядовим підприємцем, який у вільний від роботи час разом із друзями облаштовував дитячі майданчики. Все змінилось після спроби розгону Майдану 30 листопада. Щоб висловити свою незгоду з такими діями міліції, він з друзями вирішив влаштувати автопробіг вулицями Києва.

«Я сів в машину, біля мене був мій друг. Ми поставили прапор України, подзвонили друзям і поїхали по місту. Зупинялись біля автомобілів і пропонували людям їхати разом. Я навіть уявити не міг, що в результаті буде такий масштаб. Просто об’єм несправедливості, що бурлив всередині, він штовхав на будь-які дії», – пригадує Булатов.

За лічені дні одноразова ініціатива перетворилась у повноцінних громадський рух під назвою Автомайдан, зі своєю структурою, ідеологією та методами роботи. Про ініціативу заговорили вже після перших акцій. Найбільш резонансними стали пікети маєтків перших осіб держави: прем’єра Азарова, генерального прокурора Пшонки чи міністра внутрішніх справ Захарченка.

Кульмінацією таких автопробігів став візит до резиденції президента у Межигір’ї. Колона налічувала сотні автомобілів. А загалом у селище Нові Петріці, де й мешкає президент, прийшли кілька тисяч мітингувальників.
Поїздка до резиденції президента Януковича «Межигір’я», 29 грудня 2013 року
Поїздка до резиденції президента Януковича «Межигір’я», 29 грудня 2013 року

Мій будинок оточили півсотні невідомих – Булатов

Активність автомайданівців не залишилась непоміченою. У відповідь сотні учасників «Походу на Межигір’я» почали отримувати повістки до ДАІ, інспектори приходили до людей додому, телефонували та запрошувати на бесіду. У водіїв почали забирати права. Такі дії міліції активісти розцінюють як тиск та спроби залякування. Булатов теж не залишився поза увагою. Спершу невідомі облили зеленкою двері його помешкання. Потім, як заявляє активіст, хтось намагався проникнути до нього в машину.

«На мою думку очевидно, що в замку хтось копирсався. І в зв’язку з тим, що ми чекаємо провокацій, я викликав оперативно-слідчу групу, щоб вони перевірили, чи не підкинули мені якихось заборонених предметів», – зауважує Булатов.

Черговою вигадкою супротивників Автомайдану, розповідає активіст, став «антиавтомайдан». Група невідомих осіб, які переслідують активістів.

«В якийсь момент в інтернеті з’явилась інформація, що якась структура запрошує автомобілістів взяти участь в автопробігах за гроші. Тобто, збирають людей, платять їм гроші, щоб вони нам протидіяли. Вчора близько 50 автомобілів приїхали до мого дому, вони дзвонили в двері, побачили, що у вікнах горить світло. Вони налякали мого родича, очепили під’їзд, нікого туди не пускали і залишили в поштових скриньках якісь листівки», – розповів активіст.

Автомайдан забороняють на законодавчому рівні

Однак, попри таку широку палітру засобів тиску, каже координатор Автомайдану, влада не перестає його дивувати. Останнім «сюрпризом» стала законодавча заборона їхньої діяльності. Саме так Булатов розцінює голосування за закон №3879, що відбулось 16 січня. Ним вводиться контроль і заборони на рух в колонах, блокування доріг та пікети приватних будинків чиновників і суддів.

«Якщо ви прочитаєте цей закон і подивитесь на історію Автомайдану за останні півтора місяці, то ви побачите тотожні речі. Ви побачите, що прояви Автомайдану прописані у вигляді заборон у цьому законі», – наголошує Булатов.

Попри тиск та переслідування активіст запевняє, що Автомайдан не тільки не припинить своєї роботи, а й навпаки збільшить кількість акцій. Водночас вже минуло 30 судових засідань щодо позбавлення активістів прав на водіння і лише одного разу суддя ухвалив рішення на користь обвинуваченого.
  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG