Доступність посилання

ТОП новини

Американські сенатори вважають «закони 16 січня» спробою придушити Майдан


Джон Маккейн і Кріс Мерфі на Євромайдані
Джон Маккейн і Кріс Мерфі на Євромайдані
Американські сенатори Джон МакКейн і Кріс Мерфі засудили закони, ухвалені Верховною Радою України 16 січня і підписані президентом України Віктором Януковичем. Заяву про це оприлюднено на сайті сенатора США МакКейна.

«Ми стурбовані, що український парламент, контрольований президентом Януковичем, ухвалив закони, які явно утискують права українського народу на мирний протест і обмежують свободу слова. Здається, це остання спроба придушити демонстрації на Майдані в Києві без діалогу чи компромісу», − мовиться в заяві.

На думку сенаторів, нетрадиційна процедура ухвалення законів загрожує втратою довіри до українського парламенту і ставить під сумнів прихильність уряду демократичним прагненням українського народу.

«Такі заходи також суперечать декларованому прагненню уряду України щодо вступу до ЄС і, ймовірно, можуть поглибити політичну кризу в Україні. Якщо керівники України дійсно є прихильниками шляху європейської інтеграції, уряд повинен забезпечити, щоб законодавство відповідало демократичним стандартам і захищало основні свободи», − вважають сенатори.

16 січня у Верховній Раді народні депутати з провладних фракцій підняттям рук, без обговорення ухвалили 11 законів та одну постанову.

Зокрема, Верховна Рада ухвалила закон депутатів від Партії регіонів Вадима Колесніченка та Володимира Олійника, що встановлює кримінальну відповідальність за наклеп, забороняє поширення «екстремістських» матеріалів, посилює регулювання діяльності громадських організацій, дозволяє закривати сайти без рішення суду − на підставі рішення Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, зобов’язує реєструвати інтернет-ЗМІ, забороняє «незаконне» збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про правоохоронців, суддів та їхніх близьких родичів чи членів сім’ї, дозволяє президентові та Верховній Раді достроково припиняти повноваження членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, а також містить низку інших норм, що, як стверджують правозахисники, обмежують права і свободи громадян.
XS
SM
MD
LG