Доступність посилання

ТОП новини

«Сподіваюсь, переговори Януковича з опозицією будуть позитивним кроком» – Катрін Аштон


Катрін Аштон, голова європейської дипломатії
Катрін Аштон, голова європейської дипломатії
Брюссель – Міністри закордонних справ країн-членів ЄС сьогодні збираються на першу цьогорічну нараду. Ситуація в Україні в їхньому порядку денному не значиться. Однак, насильство під час недільного народного віча й підписання президентом Януковичем законів, які світова спільнота визнала репресивними й недемократичними, викликало нову хвилю критики з боку Європейського союзу та закликів до стриманості.

Голова європейської дипломатії Катрін Аштон у понеділок заявила, що пильно стежить за ситуацією в Україні.

«Я бачу, що президент Янукович сьогодні збирається вести переговори із опозиційними лідерами. Сподіваюся, що це буде позитивним рухом уперед». Вона зазначила, що на нинішній нараді європейських дипломатів у контексті розмов про Росію, дипломати мають торкнутися й останніх подій в програмі «Східне партнерство».

Британський міністр закордонних справ Вільям Хейґ зі свого боку закликав утриматися від будь-якого насилля, що спостерігалося останньої ночі, закликає всі сторони до стриманості. Міністр називає нещодавно ухвалені зміни до законів, що обмежують свободи «серйозною помилкою».

У об’єднаній Європі пильно та з тривогою стежать за розвитком подій на українському Євромайдані. Там вважають, що нові закони, які отримали підтримку президента, суперечать демократії. Про це свідчать реакції в європейських дипломатичних колах, які вочевидь, нині захочуть висловити свою спільну позицію щодо кроків української влади та бурхливих акцій протесту, що відбулися цими вихідними.

Напади на правоохоронців – це аргументи для неполітичного вирішення кризи – ЄС

Попередньо вважалося, що про українську ситуацію голови дипломатичних відомств ЄС говоритимуть мимохідь під час обіду, на коли заплановані неофіційні консультації щодо саміту Росія – ЄС, який має відбутися наприкінці місяця. Втім, Майя Коціанчич, речниця верховного представника ЄС із закордонної політики Катрін Аштон, зазначає, що міністри вочевидь, висловлять свою думку й щодо неприйнятності суперечливих «антидемократичних» законів, які, попри підтимку парламентської більшості, доволі швидко підписав і президент Янукович. Вона підтверджує, що не виключено й те, що міністри закордонних справ домовляться зробити спільну заяву щодо останніх подій в Україні.

«Тепер залишається тільки одне питання: куди прямуєте, пане президенте»? – написав у своєму Twitter єврокомісар з політики сусідства та розширення Штефан Фюле. Так само, у своєму мікроблозі висловив стурбованість міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт, який схиляється до думки про все більшу ймовірність посилення репресій. «Режим найімовірніше спробує посилити репресії», – пише міністр. Згодом, коментуючи статтю «Захід втрачає Україну» у виданні Bloomberg, він додає: «Не Захід втрачає Україну, а Україна втрачає своє майбутнє».

В останньому інтерв’ю Карл Більдт додає, що на нинішній зустрічі міністрів очікує високої підтримки критичних зауважень, які вже пролунали, дипломати вимагатимуть пояснень антидемократичних кроків від української влади й скасування останніх законів, що йдуть врозріз зі взятими Україною зобов’язаннями перед ЄС, Радою Європи та ОБСЄ. Тим часом, посол ЄС в Україні Ян Томбінські закликав українців зберігати спокій.

«Ми закликаємо людей не загострювати ситуацію, яка вже є дуже важкою і небезпечною. Атаки на правоохоронців можуть дати аргументи тим, хто не є прихильником політичного способу вирішення кризи», – стверджує Томбінскі в своїй заяві.

Ще минулої п’ятниці й голова Європарламенту Мартін Шульц, і голова дипломатичного корпусу ЄС Катрін Аштон, і єврокомісар із питань розширення Штефан Фюле, і ціла низка дипломатів, так би мовити, в один голос закликали президента не підписувати «репресивних та вкрай загрозливих для української демкратії» законів. Протягом вихідних, тобто після підтримки їх президентом Януковичем, тональність критичних заяв суттєво зросла.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG