Доступність посилання

ТОП новини

ЄС має відреагувати на репресивні закони, ухвалені в Україні – Більдт


Карл Більдт
Карл Більдт
Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт назвав пакет суперечливих законів, ухвалених представниками провладної більшості у Верховній Раді 16 січня, найрепресивнішим законодавством, яке ухвалював будь-який парламент в Європі за десятиліття існування об’єднання.

«Думаю, важливо, щоб ми відреагували на пакет репресивних законів, який був ухвалений у четвер у Києві. Це найрепресивніший пакет законів, який був ухвалений будь-яким європейським парламентом за десятиліття», – сказав Більдт перед початком засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ.

Голова МЗС Швеції також не виключив можливості застосування санкцій проти України. «Я цього не виключаю, але я б не виносив це питання на порядок денний сьогодні. Побачимо, як розвиватиметься ситуація», – сказав Більдт.

16 січня у Верховній Раді народні депутати з провладних фракцій підняттям рук, без обговорення ухвалили 11 законів й одну постанову.

Зокрема, Верховна Рада ухвалила закон депутатів-регіоналів Вадима Колесніченка і Володимира Олійника, що встановлює кримінальну відповідальність за наклеп, забороняє поширення екстремістських матеріалів, посилює регулювання діяльності громадських організацій, дозволяє закривати сайти без рішення суду − на підставі рішення Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації. Крім того, цей закон зобов’язує реєструвати інтернет-ЗМІ, забороняє «незаконне» збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про правоохоронців, суддів та їх близьких родичів чи членів сім’ї, дозволяє президентові й Верховній Раді достроково припиняти повноваження членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, а також містить низку інших норм, що, як стверджують правозахисники, обмежують права і свободи громадян.
XS
SM
MD
LG