Доступність посилання

ТОП новини

У Львові мобілізація і блокування військових частин


Активісти львівського Євромайдану блокують військову частину внутрішніх військ МВС і батальйону «Беркуту»
Активісти львівського Євромайдану блокують військову частину внутрішніх військ МВС і батальйону «Беркуту»
У Львові, Дрогобичі та Золочеві люди блокують виїзд із військових частин, щоб бійці не могли вирушити до Києва. Водночас правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею 279 Кримінального Кодексу (блокування транспортних комунікацій, а також захоплення транспортного підприємства), проти активістів львівського Євромайдану за блокування військової частини внутрішніх військ і батальйону «Беркута» МВС. Про це інформує відділ зв’язків з громадськістю Головного управління МВС України у Львівській області.

Правоохоронці за блокування військової частини відкрили кримінальне провадження, а покарання за цією статтею може бути навіть до трьох років позбавлення волі.
Фото військової частини
Фото військової частини

Тим не менше другу добу львів’яни блокують виїзди з територій військової частини внутрішніх військ і батальйону спецпризначення «Беркут». Серед них зустріла львів’янку Христину. Жінка розповіла Радіо Свобода, що там служить її син. Він подзвонив до мами і повідомив ввечері, що всіх їх підняли по тривозі, а «куди везтимуть» – не знає.

«Їм не сказали, куди вони мають їхати і що робити. Лише підняли по повній тривозі, тобто бойовій готовності. Я почула, що сюди їдуть люди, і теж прийшла», – каже жінка.

Пані Христина зрозуміла зі слів сина, що ніхто з військових не хоче їхати. За словами «євромайданівців», коли офіцери дали відбій солдатам, ті йшли радісні у казарму, а ще солдати передавали активістам записки з проханням блокувати виїзд, бо не хочуть виконувати незаконні накази. Зранку з військової частини внутрішніх військ по одному виходили бійці у цивільному одязі і прямували до автобуса, припаркованого далеко від частини. Але активісти заблокували транспортний засіб і солдати повернулись у казарму.

Галичани мобілізуються

Галичани через події у Києві мобілізувались і масово виїжджають у Київ. Євромайдан організовує автобуси для виїзду чоловіків.

– Був на Майдані не один раз і знову збираюсь.

– Я прийшов заблокувати проїзд, щоб вони не могли виїхати, щоб не могли брати участь у придушенні повстання в Києві. Там кровопролиття, може так і мало бути, але чи воно приведе до чогось… вже немає сил слухати політиків, – кажуть активісти.

За невиконання наказу командуванню військових частин загрожує кримінальна відповідальність і звільнення з позбавленням нагород і права на пенсію, тобто їх позбавлять будь-яких умов для проживання, наголошують військові експерти, а тому мають сумніви, що силовики перейдуть на бік народу.

Чи виконуватиме незаконні накази начальник УМВС у Львівській області Олександр Рудяк, про це Радіо Свобода запитувало генерала ще після подій 30 листопада минулого року. На що він відповів, що міністерство не може давати незаконні накази.

«Мені міністр Захарченко таких наказів не давав і давати не може. Міліція Львівщини, і я особисто, працює у рамках Конституції держави, законів України і підзаконних актів. Ми не чекаємо провокацій від громадян Львівщини. Якщо з’являться провокатори з інших якихось регіонів, то адекватно відреагують», – запевняв майже два місяці тому керівник львівської міліції.

Нині біля військової частини активісти затримали двох провокаторів, які кидали петарди біля пункту пропуску військової частини. Обоє виявились мешканцями Закарпаття і один із чоловіків мав при собі ніж. Євромайданівці викликали правоохоронців.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG