Доступність посилання

ТОП новини

Франція закликала до діалогу і дотримання владою прав людини в Україні


Євромайдан у Парижі, фото 24 листопада 2013 року (Facebook Ioulia Shukan)
Євромайдан у Парижі, фото 24 листопада 2013 року (Facebook Ioulia Shukan)
Франція засуджує жорстокі сутички, що відбуваються у столиці України, і разом із верховним представником ЄС із закордонних справ Катрін Аштон закликає владу України неухильно дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань щодо демократії, верховенства права і прав людини, заявило сьогодні Міністерство закордонних справ Франції.

Франція висловлює стурбованість через схвалення в українському парламенті 16 січня низки законів, які обмежують можливості здійснювати право на свободу вираження поглядів і на свободу зібрань, мовиться в заяві на сайті МЗС Франції.

Крім того, Франція також закликала до «справжнього діалогу» між владою і опозицією в Україні, щоб знайти політичний вихід із кризи.

Сьогодні становище в Україні обговорювали в Європейському союзі на засіданні Ради ЄС із закордонних справ, яка висловила глибоке занепокоєння з приводу законів, ухвалених 16 січня Верховною Радою України «за сумнівних процедурних обставин», і закликала забезпечити перегляд цих законів та приведення їх у відповідність із європейськими та міжнародними зобов’язаннями України. Також у Євросоюзі закликали до широкого діалогу для вирішення політичної кризи в Україні.

У Києві, де сьогодні тривало протистояння на вулиці Грушевського між радикальними демонстрантами та бійцями «Беркута» і внутрішніх військ, увечері почалася зустріч на тему врегулювання політичної кризи з участю від опозиції Юрія Луценка (об’єднання «Майдан»), Руслана Кошулинського (партія «Свобода»), Віталія Ковальчука (партія УДАР) та Олександра Турчинова (партія «Батьківщина»), а від влади Андрія Клюєва (секретаря РНБО), Олени Лукаш (міністра юстиції) і Андрія Портнова (радника президента).

Депутат-регіонал, позаштатний радник президента Ганна Герман назвала цю зустріч переговорами про врегулювання кризи, Юрій Луценко – лише попередніми консультаціями між владою, опозицією та громадськістю щодо організації таких переговорів. Опозиція наполягає, що в самих переговорах має взяти участь особисто президент Віктор Янукович.

Також сьогодні ввечері в типографії був надрукований наклад завтрашнього числа газет «Голос України» і «Урядовий кур’єр» із офіційною публікацією ухвалених 16 січня більшістю у Верховній Раді законів, яка надасть їм чинності. Опозиційним депутатам не вдалося завадити цьому. Батьківщинівець Володимир Яворівський заявив, що закони були надруковані всупереч обіцянці президента не публікувати їх, доки тривають переговори з опозицією.
XS
SM
MD
LG