Доступність посилання

ТОП новини

«На Грушевського пішла банда головорізів, професійні вбивці пішли» – Чечетов


Київ – Віктор Янукович звернувся до протестувальників у Києві, щоб вони допомогли йому зберегти Україну. Президент закликав не піддаватися на заклики до насильства. Провладні депутати вважають, що глава держави знову виявив себе як справжній лідер нації, готовий вжити всіх правових заходів для збереження цілісності держави. Натомість в опозиції стверджують, що саме Янукович несе головну відповідальність за нинішню політичну кризу і сумніваються в його щирості.

«Прошу вас не йти за тими, хто закликає до насильства, хто прагне спровокувати розкол між державою і суспільством та хоче вкинути український народ у горнило масових безладів», – до цього закликав президент жителів Києва та інших учасників масових зібрань у своєму зверненні.

Віктор Янукович зазначив, що, «деякі лідери опозиції зробили заяву, що вони не причетні до масових акцій, які 19 січня мали місце на вулиці Грушевського, та закликали учасників таких акцій припинити силове протистояння з працівниками правоохоронних органів».

«Я переконаний, що ви мене почуєте…»

Глава держави запевнив у своїй готовності вислухати позицію учасників масових акцій, але зараз, «коли мирні акції переростають у масові безпорядки, супроводжуються погромами та підпалами, застосуванням насильства, я переконаний, що такі явища несуть загрозу не лише для громадськості Києва, а й усієї України», – йдеться в зверненні Віктора Януковича.

«Хочу зазначити, що докладу всіх зусиль, щоб забезпечити громадський порядок, захистити права мирних громадян і буду використовувати всі правові та інші передбачені законами України методи для гарантування громадського спокою і безпеки всіх наших співвітчизників. Я переконаний, що ви мене почуєте і підтримаєте у зусиллях зупинити протистояння, яке спровоковане тими, хто ціною людської крові хоче боротися за владу», – запевнив Віктор Янукович.

Заступник голови парламентської фракції Партії регіонів Михайло Чечетов у коментарі Радіо Свобода наголосив на тому, що президент учинив як справжній лідер нації, здатний вдатися до всіх законних заходів для забезпечення спокою у державі та недопущення її розколу.

На Грушевського пішла банда головорізів, бойовиків, штурмовиків, яких готували фахівці із «кольорових революцій»
Михайло Чечетов
«На Грушевського пішла банда головорізів, бойовиків, штурмовиків, яких готували фахівці із «кольорових революцій». Це професійні вбивці пішли», – вважає Михайло Чечетов.

Водночас Михайло Чечетов констатував, що Віктор Янукович позитивно оцінив позицію окремих лідерів опозиції, які засудили насильницькі дії екстремістів, котрі влаштували безлад на вулиці Грушевського у Києві. Хоча при цьому заступник голови парламентської фракції Партії регіонів констатував, що жоден із лідерів опозиції по суті не має авторитету на Майдані й вони не контролюють становище.

«Я не побачив жодного реального кроку президента України заради виходу із кризи» – Розенко

Народний депутат від УДАРу Павло Розенко зауважив, що слова Віктора Януковича про готовність «спільно знайти шляхи розв’язання суперечностей» президент має підтвердити ділом. Інакше, стверджує опозиційний парламентар, це буде черговим намаганням забалакати важливу тему розв’язання політичної кризи в Україні.

Я, власне, не побачив жодного реального кроку влади, жодного реального кроку президента України заради виходу із кризи
Павло Розенко
«І протягом півтора місяця, що триває нинішнє протистояння між українським народом і владою, я, власне, не побачив жодного реального кроку влади, жодного реального кроку президента України заради виходу із кризи», – сказав Павло Розенко.

«Знаєте, що це мені нагадує? Навіть не пізнього Брежнєва, а Черненка» – Чорновіл

А колишній соратник Віктора Януковича, керівник виборчого штабу цього кандидата під час президентських перегонів-2004 Тарас Чорновіл побачив у зверненні глави держави лише загальні слова і намагання про себе нагадати. У коментарі Радіо Свобода Тарас Чорновіл провів паралелі між цим виступом і виступами генерального секретаря ЦК КПРС, одного із наступників Леоніда Брежнєва – Костянтина Черненка.

Черненко не міг витримати 4-5 хвилин читання і після багатогодинних брежнєвських виступів це було помітно. І так само для Януковича
Тарас Чорновіл
«Знаєте, що це мені нагадує? Навіть не пізнього Брежнєва, а Черненка. Його садили у Політбюро і він читав із папірчика відповідний текст. А Янукович, відповідно, читав із монітора. Короткий текст (як і у Черненка). Черненко не міг витримати 4-5 хвилин читання і після багатогодинних брежнєвських виступів це було помітно. І так само для Януковича», – зазначив Тарас Чорновіл.

Тим часом протистояння на вулиці Грушевського в Києві триває і в сутичках між протестувальниками і спецпідрозділом «Беркут» минула чергова ніч. А анонсовані переговори представників Майдану із секретарем РНБО Андрієм Клюєвим, радником президента Андрієм Портновим та міністром юстиції Оленою Лукаш так і не почалися. Як повідомив екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко – були консультації, не більше того. А закони, ухвалені «в ручному режимі» Верховною Радою 16 січня, які викликали протест серед опозиції та мітингувальників, оприлюднені офіційними виданнями – газетою «Голос України» та «Урядовий кур’єр».
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG