Доступність посилання

ТОП новини

HRW критикує владу України за надмірне застосування сили


У щорічному звіті про ситуацію з правам людини у світі міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) підсумовує головні проблеми з цього приводу у понад 90 країнах світу, включно з Україною. Human Rights Watch наголошує у цьому документі, що у низці країн світу у 2013 році уряди, мотивуючи свої репресивні дії інтересами більшості, вдавалися до маніпуляцій проти національних меншин, опозиції та інакодумців. Таким же чином деякі уряди у світі мотивували обмеження прав сексуальних меншин. Звіт HRW також наголосив, що скандал із американським агентом Едвардом Сноуденом виявив низку проблем щодо конфіденційності приватного життя людей у світі, коли американська й інші влади обмежували це надмірними вимогами щодо контролю над електронними засобами комунікацій. У звіті Human Rights Watch також наголошено, що «з провалом курсу на євроінтеграцію, українська влада застосувала проти масових протестів надмірну силу».

У Москві представник Human Rights Watch із директорату в справах Європи і Центральної Азії Рейчел Денбер заявила Радіо Свобода з приводу цього щорічного звіту з прав людини, що одним із найбільших проявів репресій проти інакодумців у світі є придушення прав неурядових організацій у Росії.

«Триває придушення критики з боку неурядових організацій, яке розпочалося, коли Путін повернувся до влади в Кремлі у 2012 році. Воно тривало й у 2013 році, що проявлялося у масованій безпрецедентній кампанії проти неурядових організацій, у судових процесах проти них, примушуванні до реєстрації у ролі «іноземних агентів». Також у Росії мало місце чимало арештів критиків влади, екологічних активістів».

Відомо також, що серед нових репресивних законів влади в Україні, які вона поспіхом ухвалила 16 січня, є й копійовані за російським зразком статті про «іноземних агентів».

Денбер також наголосила в Москві, що, згідно зі звітом Human Rights Watch, влада Росії своїми законодавчими заборонами щодо пропаганди гомосексуалізму серед дітей підсилила людиноненависницьку риторику в державних засобах інформації, націлену проти сексуальних меншин.

«Друга явна тенденція з посиленням у 2013 році атак влади проти прав ЛГБТ (лесбійок, геїв, бісексуалів, трансгендерів), чому сприяв новий закон від липня проти пропаганди гомосексуалізму та дійсно безпрецедентна ненависницька риторика проти гомосексуалів на телебаченні та з уст урядовців», – зазначила Денбер.

У цьому звіті Human Rights Watch наголошено також, що «український парламент так і не зміг ухвалити закон на захист прав лесбійок, геїв, бісексуалів, трансгендерів» і «напади в Києві на групи представників ЛГБТ продовжують викликати занепокоєння».

Провал євроінтеграції владою Януковича викликав масові протести

У звіті Human Rights Watch зазначається, що «у 2013 році влада України провалила довготривалий намір щодо глибшої політичної та економічної євроінтеграції з підписанням угоди з ЄС, що викликало масові мирні протести в Києві та інших містах». У цьому документі також попереджається, що «протести в Україні зросли після того, як влада використала надмірну силу для розгону протестувальників, завдаючи їм травм та вдаючись до арештів активістів за нібито організовані ними «безлади».

Директор програм Human Rights Watch у Європі і Центральній Азії Хью Вільямсон, який відповідає і за Україну, наголосив Радіо Свобода, що в ЄС і його сусідів є чимало проблем із захистом прав меншин та прав біженців.

«У нас викликає серйозне занепокоєння ситуація з новим членом ЄС, зокрема Хорватією, де актуальним є питання щодо відповідальності за воєнні злочини, захист прав меншин, а також створення умов для біженців», – сказав Вільямсон.

До того ж, у звіті Human Rights Watch, наприклад, наголошено, що «система отримання притулку в Україні залишається сильно зіпсутою», коли біженці часто зіштовхуються з труднощами в отримані захисту, норма визнання втікачів біженцями в Україні продовжує знижуватися і немає правового захисту проти незаконного видворення біженців.

У звіті Human Rights Watch гостро критикують позицію влади президента Януковича щодо вибіркового правосуддя, переслідування цим політичних опонентів, незаконного утримання в ув’язненні лідера опозиції Юлії Тимошенко та інших опозиціонерів.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG