Доступність посилання

ТОП новини

У Сумах журналісти й активісти протестували проти «диктатури»


Кілька десятків сумських журналістів і громадських активістів у шоломах і масках протестували проти ухвалених «вручну» 16 січня «диктаторських законів».

Учасники мітингу на сумському Майдані оголосили, що не визнають ці зміни до законодавства легітимними, бо вони суперечать Конституції.

«Ми прийшли протестувати проти так званих «законів 16 січня», або «законів диктатури», які були ухвалені Верховною Радою у незаконний спосіб та з порушенням усіх можливих процедур. Ці закони журналістів позбавляють роботи. Якщо вони почнуть працювати, майже будь-якого журналіста можуть посадити. Те ж саме стосується і простих громадян», – заявив на мітингу журналіст Владислав Івченко.

Учасники мітингу засудили й переслідування громадських організацій.

Після цього протестувальники зайшли в приміщення обласної адміністрації, де вимагали зустрічі з головою ОДА Сумщини Ігорем Яговдиком. Працівники установи запропонували зареєструвати свої звернення та записатися на прийом до керівника області. Проте люди не погодилися й вимагали, щоб голова облдержадміністрації вийшов до них.

Ігор Яговдик вийшов до протестувальників й вислухав їхню вимогу «засудити диктаторські закони та подати у відставку». На це чиновник заявив: «Я, як губернатор Сумщини, голова обласної державної адміністрації, підтримую дії президента».

Протестувальники відповіли криками «Ганьба!».

Покинувши стіни адміністрації, мітингувальники пройшли центральними вулицями міста із закликами до сумчан приєднатися до протестів.

По закінченню ходи редактор сумської газети Євген Положій запропонував колегам не писати матеріали про Партію регіонів, обласну державну адміністрацію і МВС Сумщини.

«Давайте зробимо абсолютний бойкот. Не будемо про них писати. Я не можу вимагати. Я прошу кожну редакцію провести у себе редакційну колегію і визначитись», – сказав Положій.

Зміни до законодавства, які парламентарі більшості ухвалили 16 січня підняттям рук, вступають в дію з початку доби 22 січня. Протестні акції, що засуджують ці зміни пройшли у всіх містах – обласних центрах України.
XS
SM
MD
LG