Доступність посилання

ТОП новини

У радикалізації українців винен Янукович – польські політики


Мітингувальники перевертають згорівший автобус міліції, Київ, 21 січня 2014 року
Мітингувальники перевертають згорівший автобус міліції, Київ, 21 січня 2014 року
Варшава – Польські політики вважають, що за ескалацію конфлікту в Україні персонально відповідає президент Віктор Янукович. Представники різних політичних сил говорять також про те, що впевненості президентові України додає слабкість опозиції, яка не має одного лідера. Вони побоюються, що поглиблення протистояння в Україні може затримати її розвиток на роки.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський зміни в українському законодавстві вважає зловіщими. На його думку, ухвалені минулого четверга Верховною Радою закони обмежують громадянські свободи в Україні й віддаляють державу від інтеграції з Європейським союзом. Ці закони, переконаний Сікорський, суперечать духові й літері угоди про асоціацію України з ЄС, яка була парафована під час польського головування в Раді Євросоюзу.

«Крім цього нас непокоять події, які на даний момент мають місце у Києві. Ми звертаємося до двох сторін із закликом про вирішення конфлікту в мирний спосіб. Та, очевидно, відповідальність за розвиток ситуації – на владі, бо це вона має найсильніші інструменти впливу на розвиток подій», – сказав Сікорський.

Чому радикалізується «вулиця»?

Євродепутат Павел Залевський, співголова Польсько-українського форуму, каже, що радикалізацію суспільних настроїв спричиняє саме політика президента Януковича.

Вулиця радикалізується і за це відповідає президент Янукович, який спричинив ухвалення низки антидемократичних законів
Павел Залевський
«Вулиця радикалізується і за це відповідає президент Янукович, який спричинив ухвалення низки антидемократичних законів. На жаль, дедалі більше обмежені впливи опозиційних партій, які намагаються обмежувати радикалізм, та видно, що нині це вже не вдається. Очевидна певна неефективність опозиційних партій, які втрачають авторитет серед найбільш радикальних груп протестувальників. Це негативне явище, та ми повинні з ним рахуватися», – зазначив Павел Залевський.

Він вважає, що слабкість опозиції, яка поділена, й не запропонувала народові одного лідера, дає Януковичу відчуття сили. Тож український президент, каже політик, перейняв ініціативу й насаджує свою волю. За словами Залевського, Євросоюз має необхідні інструменти, щоб вплинути на ситуацію в Україні, а президентові Януковичу є що втрачати у відносинах з ЄС.

Загострення ситуації дасть поштовх для створення плану?

Інший польський євродепутат Павел Коваль говорить про те, що загострення протистояння в Україні може стати імпульсом до створення опозицією нового плану. Водночас політик наголошує на необхідності мирного вирішення українського конфлікту.

Можна бути радикальним, але стратегічно, а тактично треба вести себе політично
Павел Коваль
«Радикалізація не веде до нічого доброго, можна бути радикальним, але стратегічно, а тактично треба вести себе політично. Я завжди, особливо політикам це раджу. Це момент для того, щоб запропонувати якусь перспективу людям із Майдану, мабуть ніхто не має намірів тримати цих людей на вулиці рік. Це момент для всіх – для влади, для опозиції, це також план для ЄС, щоб запропонувати якийсь план на період до підписання угоди з ЄС».

Марчін Свенціцький, депутат Сейму, який займається українською проблематикою, закликає українців не повторити польських помилок з початку 1980-х років. Тоді, каже він, польській опозиції та владі не вдалося домовитися, в Польщі впровадили воєнний стан і країна втратила 9 років, які загальмували її розвиток.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG