Доступність посилання

ТОП новини

Добкін хоче заборонити «Свободу»


Харків – У Харкові місцева влада у середу організовує мітинг, учасники якого (а це – переважно працівники заводів і бюджетники) вимагатимуть припинення сутичок у Києві й висловлять підтримку президенту Віктору Януковичу. Депутати обласної і міської рад зберуться на позачергові сесії, а керівники міст, селищних та сільських рад – на розширене засідання ради Національного конгресу місцевого самоврядування України. Опозиція має намір їх блокувати.

Під час нинішнього позачергового зібрання обласні та міські депутати вимагатимуть «припинити насильство щодо органів правопорядку, зупинити захоплення будівель та псування майна». Про це йдеться у заяві харківського міського голови Геннадія Кернеса, який також є віце-президентом Асоціації міст України. Він закликає якнайшвидше скликати засідання цієї асоціації у Харкові, щоб лідери територіальних громад засудили дії опозиції, яка, за словами Кернеса, «прагне до влади ціною звинувачень, брехні, а тепер і крові».

Депутат Харківської міськради, регіонал Максим Мусєєв вважає, що під час сесії має прозвучати заклик до влади та опозиції вирішити нинішній конфлікт самостійно, без зовнішнього втручання.

Кияни і харків’яни мають достатньо мудрості, щоб зважено підходити до законного, демократичного вирішення ситуації, що склалася
Максим Мусєєв
«У мене був особистий прийом громадян, де було 25 осіб. І я скажу, що більша частина з цих громадян стурбована тим, що відбувається у Києві і вони не підтримують категоричні дії, до яких вдаються певні радикально-налаштовані сили у столиці. Я вважаю, що кияни і харків’яни мають достатньо мудрості, щоб зважено підходити до законного, демократичного вирішення ситуації, що склалася», – зазначає Максим Мусєєв.

Закони 16 січня недостатньо суворі – Добкін

Голова ж Харківської обласної ради Сергій Чернов, який є президентом Асоціації районних та обласних рад, у своїй заяві наголошує, що у ситуації з ескалацією насильства прийнятним виходом може бути тільки парламентське розвʼязання конфлікту і пошук шляхів для зняття суперечностей за столом переговорів.

Голова Харківської обласної адміністрації Михайло Добкін не буде на сесії, оскільки він у відпустці до кінця тижня. Але його різкі коментарі щодо подій на Грушевського можна прочитати у його «Твіттері». Він вважає, що останні події у Києві демонструють, що закони, які парламент ухвалив 16 січня, є своєчасними, але недостатньо суворими. Добкін навіть написав, що після відпустки планує зайнятися ліквідацією ВО «Свобода».

Опозиція не братиме участь у сесіях

Опозиційні ж депутати відмовляються брати участь у сьогоднішніх позачергових сесіях. Заступник голови харківського осередку партії «Батьківщина», обласний депутат Іван Варченко називає їх фарсом.

Всі ці їхні заяви – не більше, ніж заяви людей, які тільки доливають масла у вогонь, який розпалив їхній господар Янукович
Іван Варченко
«Вони пропонують свій сценарій щодо підтримки Януковича у розгортанні громадянської війни в Україні. Доля України вирішується у Києві. І всі ці їхні заяви – не більше, ніж заяви людей, які тільки доливають масла у вогонь, який розпалив їхній господар Янукович», – вважає Іван Варченко.

Тим часом на площі Свободи у Харкові зберуться на мітинг робітники заводів та бюджетники, щоб закликати євромайданівців до стабільності у державі і висловити підтримку президенту Януковичу. Натомість в оргкомітеті харківського Євромайдану повідомили, що їхні активісти виїжджають до Києва на підтримку столичних євромайданівців.

Своїх у Київ вирушають підтримати і харківські «регіонали». Про це кореспонденту Радіо Свобода стало відомо з джерел в обласному осередку партії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG